Honda Accord 2.0 Sport

Accord je vozilo kojem domaći ljubitelji automobila skidaju kapu i najčešće opisuju rečima „Best Buy“

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.05.2003.

17:38

Default images

Ne znam da li ste ikada prisustvovali ili učestvovali u raspravi koju vode ljubitelji automobila o proizvodima te industrije? Rasprave su vrlo slične onima koje se vode o politici - svako vuče na svoju stranu, svako ima svog favorita i gotovo je nemoguće da se učesnici slože.

Klanovi se najčešće prvo dele po kontinentima sa kojih dolaze proizvođači a zatim na frakcije po korporacijama i po kompanijama i najzad prema modelima.
Dužina (m) 4,66, Širina (m) 1,76, Visina (m) 1,44, Masa (kg) 1351
Onog trenutka kada neko tokom rasprave kaže „Honda Accord“ svi će složno i u glas veličati auto i nabrajati mnoge karakteristike koje su na kraju dovele do toga da ga domaći ljubitelji automobila proglase za Best Buy.

Accordu je uspelo ono što mnogim političarima nije – da nas ujedini i prekine beskonačne rasprave.

Kako jedan model kod nas može da postane Best Buy?

Čitajući vaše komentare na ovom sajtu (okvirno) saznajemo da takav auto mora biti:

1. dugačak preko 4,5 m
2. da se retko kvari i da ne bude skup za održavanje
3. lepo dizajniran i kvalitetno izrađen
4. da malo troši, da bude udoban a da ima sportske performanse
5. da košta manje nego što koštaju automobili sličnih gabarita

Ovo je izuzetno zahtevna i teško ostvariva kombinacija.
Svih šest prethodnih generacija Accorda (od 1976 pa do 2002. godine) važile su za pouzdane i trajne automobile, a sedma generacija je ovom modelu donela dozu sportskog (agresivnog) duha.



Evropski Accord se u SAD prodavao pod značkom Acura, model TSX, dok je američka predstava Accorda bila većih dimenzija i mekše dizajnirana.

Imao sam priliku da u SAD vozim (ne testiram, već koristim) i američku verziju Accorda sa 2,4 l motorom i automatskim menjačem koja je koštala 20 000 dolara. Višečasovna putovanja ovim autom po ispeglanom kalifornijskom asfaltu bila su neosetna.

Najzanimljiviji Accord koji sam video u SAD bio je hibridni V6 model.
Accord za tržište SAD parkiran u San Francisku
Evropski Accord Sport Edition koji vam predstavljamo košta 21 509 EUR sa popustom od 7%. To je drugi najjeftiniji model u ponudi Accorda koja inače dostiže cenu od 28 600 evra za najluksuzniji model 2,4 Executive.
Potrošnja goriva (l/100 km) grad: 10,1, otvoreno 6,5, autoput 8,5
Accord jarko crvene boje u kombinaciji sa tamno sivim aluminijumskim felnama veoma je atraktivan prizor na gradskim ulicama. Ova kombinacija boja jednostavno zrači sportskim duhom i kao magnet privlači poglede prolaznika i vlasnika drugih friziranih kola pored kojih se možete naći na semaforima.

Kada sam posmatrao ovaj auto, pomislio sam da je to najcrveniji auto koji sam ikada video. Ne računajući hromirane detalje oko prozora i masivne hromirane brave na vratima, čitava karoserija je crvena – od krova do sajtni ništa ne prekida niti narušava crveno prostranstvo.

Auto je uglancan tako da se okolina savršeno reflektuje na njegovim bokovima. Kako ne postoje nikakve zaštitne lajsne, vlasnicima neće biti lako da na beogradskim ulicama i parkinzima očuvaju savršen izgled laka.

Dovoljno je da neko na uzanom parking mestu prilikom izlaska iz auta nepažljivo otvori vrata i ostavi potpis druge boje ili malo ulubljenje na vašoj Hondi. Ja bih plakao kada bi se to dogodilo mojoj.
Treba biti pažljiv i prema 17“ felnama čiji su paoci u ravni sa zidom niskoprofilne gume što znači da ih vrlo lako možete ogrebati o ivičnjake trotoara prilikom parkiranja.

Pristup putničkom prostoru olakšan je velikim vratima koja se mogu otvoriti pod uglom od skoro 90 stepeni u odnosu na karoseriju. Enterijer je, tipično japanski, crno-sive kombinacije boja, sedišta su mešavina eko-kože i platna, vrlo su udobna i prijatna za sedenje.

Odmah po ulasku u auto nije mi se dopao nagib dela za sedenje vozačkog sedišta, koji je gotovo paralelan sa podom vozila a ne može se podešavati. Sećam se da sam u Stilu imao sličan problem i da tokom dugih vožnji na takvom sedištu možete iskusiti bol u donjem delu leđa.

Ideja je da kada podešavate sedište za vožnju povedete računa o tome da vam butine čitavom dužinom budu na sedištu kako bi na sebe preuzele deo težine vašeg torza i rasporedile ga na većoj površini. Ako su vam butine odignute od sedišta, vaša leđa i zadnjica nosiće veću masu a samim tim više opterećivati te delove tela što će na kraju vašu vožnju učiniti neudobnijom.
Pedantno i kvalitetno odraðen enterijer
Veliki trokraki upravljač obložen je kožom, može se podešavati i po visini i po dubini a na sebi sadrži komande audio sistema i tempomata. Honda je zgodno rešila aktiviranje i upravljanje tempomatom jer se sve komande nalaze na jednom mestu na upravljaču i mogu se dohvatiti pomeranjem palca desne ruke, dok šaka ostaje na upravljaču. Kod mnogih proizvođača potrebno je ili koristiti polugice iza upravljača ili aktivirati opciju na jednom mestu a zatim kontrolisati brzinu na drugom - u svakom upravljate samo jednom rukom.
Osim dvozonske klime uz Sport paket sleduju i kontrola stabilnosti i senzori za kišu
Čitav centralni greben i unutrašnji paneli vrata ukrašeni su imitacijom karbonskih vlakana koja služi da pojača sportsku atmosferu ovog izdanja Accorda.

Klima uređaj može se odvojeno podešavati za levu i desnu stranu putničkog prostora a ventilacionih otvora ima u izobilju.

Audio uređaj koristi osam zvučnika za reprodukciju (zvuk je odličan). Možete smestiti 6 kompakt diskova u plejer koji se nalazi u centralnoj konzoli.

Prostora ima dovoljno za svakog putnika na svakom sedištu u kabini a svaki putnik tokom vožnje obezbeđen je najmanje jednim vazdušnim jastukom.
Accord jedan od onih „Anđeo i Đavo“ automobila. Možete ga voziti u petom stepenu prenosa na 1500 obrtaja po bgradskim bulevarima i ubrzavati kao da je reč o autu sa automatskim menjačem.

Vožnja će biti tiha, udobna, veoma nežna i prefinjena. Accord ćete tako voziti kada želite da se opustite posle napornog radnog dana i odete kući na dremku.

Ukoliko želite da se provozate do Avale, čisto vožnje radi i ukoliko odlučite da ćete ređe menjati stepene prenosa i davati jači gas, probudićete mračnu stranu i-VTEC motora koji svojih maksimalnih 155 KS razvija na 6000 obrtaja.

To znači da za razliku od regularnog auta, u trenutku u kojem biste menjali stepen prenosa, vi samo nastavite sa dodavanjem gasa i auto jednostavno nastavlja da isporučuje snagu i ubrzava. Takve performanse dobro dođu ukoliko je potrebno preticati druga vozila na našim magistralama.

U tim trenucima motor ispušta zvuk kao da vozite formulu.
Prostor izmeðu prednjih sedišta prepun je mesta za odlaganje sitnica. Od svih automobila koje smo do sada vozili jedino Accord ima kasetu izmeðu sedišta u koju možete položiti CD kutiju
Sistemi upravljanja i oslanjanja čine auto vrlo lakim za kontrolisanje, tako da sa približno istim naporom možete nišaniti idealne putanje kroz krivine i ići na pijacu po namirnice.

Na Accordu je primenjeno nezavisno oslanjanje sa duplim poprečnim vođicama i spiralnim oprugama, sofisticirano i skupo rešenje koje ne ugrađuju ni sportisti poput BMWa.

Upravo tu leži razlog zbog kojeg se ne bi tebalo žaliti na neke luksuzne sitnice koje su izostale sa ove Honde (ugrađena je tanka obloga prtljažnog prostora, staromodni dugmići za podešavanje retrovizora, tanka ručica menjača i sl.)

Najimpresivnija je vožnja u trećem stepenu prenosa kojom možete voziti od 30 km/h do 130km/h.
Zapremina prtljažnika (lit.) 438. U prtljažniku se nalaze i praktièni uèvršæivaèi sitnog tereta
Kočnice su moćne – u stanju su da ukopaju i u „autoput“ uslovima vožnje ali je pločice potrebno menjati u češćim vremenskim intervalima.

Problem vam može predstavljati i parkiranje jer je zadnji deo auta prilično izdignut sa dugačkim poklopcem prtljažnika pa je preglednost loša. Ni veliki retovizori ne mogu svaki put pomoći ukoliko se iza vas nalazi mali crno-žuti stubić na parkingu koji niste uočili pre započinjanja procesa prakiranja. Parking senzori najtopliji su savet svim budućim vlasnicima.
Zapremina (cm3) 1998, Max. snaga kW (KS) 114 (155), Emisija CO2 (g/kg) 184, Maksimalna brzina (km/h) 217
Programirano održavanje za Hondu Accord 2.0 SPORT definisano je Servisnom knjižicom koja se dobija uz svako novo vozilo: U normalnim uslovima eksploatacije to je 20 000 km ili 12 meseci (koji se uslov pre ispuni) ili u otežanim uslovima eksploatacije 10 000 km ili 12 meseci.

U otežane uslove eksploatacije spadaju kratke vožnje (do 8 km) vožnje na visokim temperaturama (preko 32 stepena), vožnja po putevima posutim solju, duge stani-kreni vožnje, vožnja sa prtljagom na krovu ili vuča prikolice.

Cene progarmiranog odrzavanja servise (sa PDV-om) iznose:

Prvi servis: ~ 10 400 din

Drugi servis: 14 750 din.

Treci servis: 10 400 din.
Honda Accord proizvedena 2007. godine
Jedna od velikih ušteda vezana za održavanje Accorda je činjenica da ne postoji "veliki servis" jer umesto zupčastog kaiša koriste pogonski lanac.
Honda Accord za 2008. godinu
U martu 2008. godine na salonu u Ženevi predstvljena je nova Honda Accord koja je još agresivniji, karoserija je šira, a profil niži u odnosu na kod nas aktuelni model.

Cilj generacije 2008. je da dostigne nemačke proizvođače kojima se svih ovih godina Honda polako približavala. Honda takođe očekuje da će vrednost polovnog auta biti jednaka vrednosti polovnog vozila najboljih nemačkih proizvođača. Nadam se da će i ona biti dovoljno dobra da prekine beskonačne rasprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: