Automobili

Četvrtak, 13.12.2007.

11:00

Mercedes CLS 320 CDI

Mercedes će po svemu sudeći i ove godine zadržati lidersku poziciju kod nas u premijum klasi. Koliko tome doprinose specifičnosti tržišta, a koliko dobra ponuda modela i kvalitet, proveravamo na još jednom izdanku koji nosi oznaku CLS 320 CDI.

Izvor: B92

Default images

Manje ili više, svaka kupovina automobila skupljeg od 20.000 evra više ima veze sa psihološkim i sociološkim aspektom ličnosti kupca nego sa njegovim realnim potrebama. Kada se diskutuje ili razmišlja o kupovini automobila iz premijum klase, ta konstatacija dobija posebno na značenju.

Uvek sam se pitao, šta se to dešava u muškim moždanim ćelijama kada nisu u stanju da se odupru omamljujućem zovu trokrake zvezde, plavo-belog propelera, četiri prstena ili pak propetog konja?

Nemam drugi odgovor, osim da se ovde radi o mističnom, medicinski još ne dokazanom hormonskom jedinjenju. Ono se po svemu sudeći stvara bliskim kontaktom sa limenim lepotanom pomenutih zaštitnih znakova. Munjevitom brzinom ta se hemija širi celim organizmom sa posebnim uticajem na delimičnu ili potpunu paralizu funkcija racionalne strane mozga, a manifestuje se svima nama poznatom željom da se kad-tad sedne za upravljač nekog Mercedesa, BMW-a ili sličnog vozila.

Koliko je značajan uticaj HPK (Hormon Premijum Klase) na izbor automobila, u kojim prilikama se on javlja i dali ga je moguće kontrolisati, potražićemo na ”mestu zločina”, dakle u vozačkom sedištu jednog od njih.

Za ovu mini studiju uticaja novootkrivenog HPK izabrali smo vrlo nadražujući Mercedes CLS 320 CDI koji nam već na prvi pogled nudi eleganciju, udobnost začinjenu sportskom notom i dizelašku racionalnost, tek toliko da se umiri savest.

Kontroverzna spoljašnjost

Umesto zamaranja detaljnim opisom spoljašnjosti, kod Mercedesa CLS trebalo bi naglasiti da dizajnom prilično odstupa od manje ili više konzervativne osnovne linije matične kuće. Ukoliko oslušnemo glas iz ”naroda” najpre će do nas stići komentari da izgledom nije dopadljiv i originalan, jer sa svake strane ”vuče” na neki od aktuelnih porodičnih modela iz drugih segmenata.

Ipak, njegova niska silueta i homogena pojava daju za pravo onima koji ga smatraju originalnim izdankom sportske škole Mercedesa koja je retko kada bila odmah prihvaćena. I još nešto, kod CLS-a boja karoserije izuzetno utiče na opštu ocenu. Što svetlija to glamuroznija, dok ga tamne nijanse nekako guše, a u crnoj boji je gotovo neprimetan.

A što se tiče lučenja HPK, ono za sada ostaje na nivou prosečnosti. Spoljašnjost nije ono čime će CLS osvojiti na prvi pogled.

Enterijer na nivou

Ukoliko ocena spoljašnjosti nije u potpunosti u superlativima, za enterijer, ergonomiju i kvalitet materijala teško da bi se mogla naći zamerka. Sve je izvedeno na apsolutno visokom nivou sa posebnom upečatljivošću Mercedesa. Sedišta su obložena najfinijom kožom, ergonomski su prilagođena svim konstitucijama, a raznim masažerima, ventilacijama ”stražnjice” i pomičnim stranicama koje ”stiskaju” telo u krivini pružaju mogućnost vozaču da ih individualno prilagodi i sebi i svom stilu vožnje.

Iako na prvi pogled pripada klasi kupea sa četvoro vrata, u CLS-u prostora za sedenje ima u izobilju. I to ne samo na prednjem redu sedišta. U svakom slučaju, vozačka pozicija dobro je odmerena sa očekivanim ograničenjem po pitanju preglednosti zbog izuzetno malih bočnih staklenih površina. To se posebno odnosi na preglednost kada se auomobil kreћеu nazad i vidljivost desnog retrovizora koji se ponekad ”sakriva” iza A stuba.

U momentu startovanja trolitarskog turbo-dizel motora putem taster prekidača na ručici menjača, počinjem da osećam prve poznate subjektivne znake uzbuđenja.

HPK očigledno probija dozvoljenu jedinicu u organizmu. Osećam kako se svakim minutom boravka u CLS-u granice realnosti pomeraju sve dalje uz svesno ubeđenje da mi ovakav automobil baš pripada po svim osnovama.

Na sportskom nivou

Prvi kilometri prolaze kao u transu. Nečujno, lagano i udobno. Sve je na svom mestu, na dohvat ruke a dobro, zapravo, vrhunsko ozvučenje samo doprinosi većem uživanju.

Pritisak na papučicu gasa, motor reaguje spremno, а ubrzanja teku glatko i bez napora možda i zahvaljujući izvanrednom sedmostepenom automatskom prenosu.

To je to! Udarni talas HPK ne dozvoljava mi da racionalno obratim pažnju na bilo šta osim na NJEGA! Neverovatno!

Ipak, pokušavam da ostanem u stvarnosti. Kod brzine od 150 km/h u tome mi pomaže snažan zvuk vazduha koji struji oko karoserije i težak topot ergele od 224 KS. Iznenađujuće visok nivo buke dominira kabinom. Ozvučenje se nadglasava sa njime. U ovom pogledu se od Mercedesa očekivalo više, potvrđujući teoriju da ne postoji idealno. Krivca treba tražiti pre svega u nedovoljnoj izolaciji između kabine i motornog prostora, ali i u mogućem propustu neke sitnice na karoseriji koja nije najbolje aerodinamički projektovana.
Za razliku od brze i monotone vožnje auto-putevima, Mercedes CLS je zbog svojih karakteristika, prava poslastica na putevima sa krivinama i usponima. Izvanredno dobro leži u krivini, sa lakoćom pretiče sve ispred sebe, a koči odlučno, ali udobno i sigurno bez obzira na snagu pritiska noge na papučicu. Menjač je brz i nepogrešiv, pri svemu tome, iako je ispod haube dizel motor, Mercedes zvuči kao rasni sportista.

Spomenuta sedišta, zahvaljujući aktivnoj funkciji pomeranja bočnih stranica, telo drže u pravom sportskom zagrljaju, pružajući vozaču mogućnost da bez velikog napora uživa u aktivnom učešću u vožnji.

Druga duša

Ovo poslednje zapažanje je i osnovna karakteristika Mercedesa CLS. Zapravo, možda već i nagađate, CLS poseduje telo i besprekornu tehniku Mercedesa, ali rekao bih bez uvijanja i dušu ljutog konkurenta, BMW-a.

Što se mene tiče, ovo je kombinacija snova, a to potvrđuje i trenutni nivo HPK u krvi koji mi sugeriše da sam lepši, zgodniji i naravno pametniji nego što sam bio pre samo par stotinak kilometara ranije.

Šta činiti dalje pod naletima tog opasnog hormona? Kako se dovesti u stanje svesnog rasuđivanja? Recepti su mnogobrojni i zasnivaju se na narodnoj mudrosti. Meni je uspelo samo pogledom u cenovnik. Ovaj, ovakav CLS 320 CDI košta ni manje ni više nego 94.813 evra.

Pa, što je mnogo, mnogo je, mada ne bi mogli poreći činjenicu da sve što vredi ima svoju cenu i svoga kupca.

Mercedes CLS 320 CDI je nesumnjivo baš takav...

Piše: M. Piroški, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: