Mazda3 1.6i TX Plus

Šta je Mazda učinila da osveži svoj model koji se u klinču bori sa velikim imenima japanske i evropske autoindustrije? Da stvari budu gore, u ovaj segment se sve uspešnije upuštaju i korejski proizvođači u nameri da uzmu svoj deo tržišnog kolača, te tako stvari postaju još zanimljivije.

Piše: Predrag Đukić

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.10.2006.

16:01

Default images

2003. godine, Mazda3 je lansirana na tržišta širom sveta. Ovo je zasad poslednja karika u lancu proizvodnje modela koji je započet još oktobra 1963. godine.
Poznato lice još uvek deluje sveže – zatezanje bora jedva da je primetno
Naslednik modela 323, zasnovan je na Fordovoj platformi C1 koja je rezultat ujedinjenih napora inženjerskih timova grupacije. Cilj projekta "C Technologies Program", koji je najvećim delom realizovan u Kelnu, bio je razvoj platforme koja će biti pogodna za upotrebu u Fordu, Volvu, kao i u Mazdi. Svoju premijeru C1 dožila je u evropskom Ford Focusu, a danas se na njoj baziraju još i modeli Forda C-Max MPV, potom Volvoa S40, V50 i C70, a na kraju i Mazdini bestseleri Mazda3 i Mazda5.

Kada se 1998. godine pojavio na tržištu, Ford Focus je unapredio standarde kompaktne klase u segmentu voznih osobina. Mazda je ovako uspelu platformu studiozno doterivala za svoje modele, pa se od Mazde3 od samog početka očekivalo da bude izuzetno upravljiv automobil. Ako uvažimo činjenicu da je glavni rival Mazdi u ovoj klasi bila Honda Civic, nema potrebe trošiti reči na to koliko je ovo bilo važno i postići.

Ispostavilo se da je Mazda3 više od dobrog proizvoda autoindustrije. Kao koncept, Mazda3 je bio zasnovan na devizi "dinamični kompakt koji prevazilazi vaša očekivanja" a koliko su projektni inženjeri uspeli da ovu ideju postave na četiri točka govori bogata kolekcija priznanja koja je ovaj model doneo u Hirošimu.
Heèbek koji nije daleko od karavana – oblik koji preferira funkcionalnost
Mazda3 je osvojila drugo mesto na Izboru za evrposki auto 2004. godine, kao najbolje plasiran japanski automobil na tom izboru. Nedugo zatim osvojila je titulu automobila godine u Kanadi, a usledila su i brojna druga odličija, njih ukupno 67 do danas.

Ni dobra prodaja nije izostala. 8. septembra 2006. godine, Mazda Motor Corporation je zvanično objavila da je ukupna proizvodnja njenog modela Axela (Mazda3) premašila milion jedinica krajem avgusta. Ovo je postignuto nakon tri godine i dva meseca od početka proizvodnje u Japanu krajem juna 2003. godine i predstavlja novi rekord ove kompanije u postizanju milionskog tiraža.

No vreme prolazi a konkurencija ne spava, pa je tačno tri godine nakon lansiranja, Mazda osvežila "trojku" kako bi zadržala dinamiku prodaje. Interesovalo nas je kakav je automobil Mazda3 i šta kakvi su zahvati načinjeni u cilju nastavka njene uspešne tržišne kampanje?

Na prvi pogled, Mazda3 nakon zatezanja bora izgleda posve isto kao i pre tretmana. Minimalne promene u spoljašnjem nastupu, kao što su nešto veći Mazdin logo, drugačiji oblik malih štop svetla u braniku, nove felne ili promenjena struktura saća maske hladnjaka, definitivno nisu najava krupnih iskoraka.
Doteran kokpit mnogo je prijatnijeg izgleda nego njegov prethodnik – ozvuèenje fascinira
U kabini su promene ipak primetnije. Instrument tabla koja je ranije imala crnu podlogu, u novom svom izdanju danju ima belu boju, dok je ista noću osvetljena plavo. Takođe su uvedene "titanium" aplikacije kako bi enterijer delovao prestižnije i za oko prijatnije. Nove presvlake sedišta deluju otporno, a utisak trajnosti kabinskog prostora pojačavaju kvalitetni materijali i odlična završna obrada. Pomenimo i izvanredni BOSE audio sistem koji se veoma uspešno brine o ugodnom zvučnom abijentu.

Po prvi put u ponudi ovog modela nalazi se i Smart-Card, bezbednosni sistem sa karticom koji, reguliše otključavanje vrata i pokretanje motora. Naime, ukoliko se kartica ne nalazi u blizini, otključavanje vrata koje se inače obavlja pritiskom na dugmence smešteno do brave, nije moguće. Isto tako, ni startovanje motora se ne može obaviti.

Nakon prvih utisaka, očigledno je da Mazda nije htela da rizikuje sa smelim modifikacijama modela čija je prodaja prevazišla očekivanja, već se bavila pre svega doterivanjima detalja. Ipak, japanski proizvođač tvrdi da je posebna pažnja posvećena poboljšanju pogonskih agregata i to naročito u segmentu njihove ekonomičnosti. Uštede novih motora u gorivu kreću se između 3,6 i 6 procenata, a to je omogućeno merama poput smanjenje trenja klipnih prstenova, većom recirkulacijom izduvnih gasova, varijabilnim upravljanjem ventila benzinskih motora (S-VT), te uvođenjem elektronske papučice gasa i transmisije sa šest stepeni prenosa (kod 2.0i).

Interesantno je pomenuti i funkciju elektrogeneratora kojom se akumulator puni prilikom kočenja.
Benzinski motori su savremeni ali bez najnovijih rešenja što obeæava visoku pouzdanost
Značajni napori načinjeni su i na poboljšanju aerodinamičnosti i to posebno na polju optimizacije vrloženja. Oplata poda vozila je ojačana i to pre svega ispod motorskog prostora, a dodati su deflektori u obliku zavesica na svim točkovima. Rezultat aerodinamičkih zahvata doveo je do smanjenja koeficijenta otpora vazduha sa 0,31 na 0,30 te do poboljšanja reakcija automobilana na brze promene pravca kretanja.

Karoserija je pretrpela sitnije izmene, pre svega u cilju povećanja krutosti, a pojačana zvučna izolacija poklopca motora i pregradnog zida prema kabini, te izmenjeni nosači motora doprinose da rad motora na visokim obrtajima još manje smeta putnicima. Nakon smanjenja buke koja dolazi od pneumatika, krova i alternatora, Mazda3 je po merenjima tiši od Golfa, Astre ili Corolle, što nije bio slučaj pre osvežavanja.

Na kraju, kako se nova trojka ponaša na drumu? U gradskoj vožnji i u bržem prolasku kroz krivine ovaj automobil deluje veoma sigurno sa predvidivim reakcijama. Ni pri brzinama od 180 km/h nismo osetili "nervozu" u ponašanju, pa je utisak koji Mazda ostavlja u pokretu izuzetno povoljan. Benzinski motor sa 1.598 ccm, kojeg smo imali u test vozilu, postojano razvija snagu, odlikuje se visokom kulturom rada i pristojnom elastičnošću za svoju veličinu.

Maksimalnih 105 KS pri 6.000 o/min pokazalo se zaista dovoljno da 1.190 kg tešku karoseriju učini živahnom na točkovima, što je dobrim delom zasluga i menjača sa prilično kratkim prenosnim odnosima. Zvučna izolacija je odlična, pa se režanje temperamentnog motora čuje tek na višim obrtajima, a nivo buke od podvozja podseća na onu u kakvom Audiju. Kako se vrh obrtnog momenta nalazi prilično visoko smešten na čak 4.000 o/min, ovaj motor voli obrtaje i ne povlači odmah iz sve snage. Dvolitarski benzinski motor neguje iste manire kada je razvoj momenta u pitanju ali maksimum snage od 150 KS dostiže na nešto viših 6.500 o/min.
Instrumenti su okrenuti vozaèu, jasni i pregledni – dnevni i noæni izgled
Upravljač, u odnosu na prethodnika osvežen aluminijumskim aplikacijama, je prijatan za rukovanje, a dobro odmereno servo pojačanje pomaže da prenos komandi ka točkovima bude perfektan. Ručica menjača, iako na pogled deluje da je malog prečnika, lepo leži u ruci i sa lakoćom pronalazi željeni prenosni odnos. Doziranje gasa papučicom je bez zamerke, dok spojnica prilično dugo "hvata" na šta je potrebno navikavanje.

Sedišta su prilično tvrda, mada ne kao u, na primer, Opelovoj Astri. Nasloni prednjih sedišta su nešto kraći, pa će više osobe možda imati problema sa njihovom ergonomijom. Ponuda prostora Mazde3 nalazi se na nivou klase, a hečbek varijanta nudi i koji kubni centimetar više od takmaca, te se na zadnjoj klupi čak ni visoke osobe neće osećati skučeno. Ova funkcionalnost ipak ima cenu, pa je uloga lepšeg brata pripala sedan verziji. O eleganciji forme sedana svedoči i koeficijent otpora vazduha od samo 0,29.

Kao dobro rešenje izdvojili bi smo naslon za ruku koji je obložen mekom plastikom a ne tekstilom koji je daleko osetljiviji. Takođe u vožnji, a posebno parkiranju, prijaju i obilno dimenzionisani retrovizori, a instrument tabla je pregledna i prijatna za oči, što je posebno bitno prilikom noćne vožnje. Iznenadilo nas je vidno rasipanje svetlosnog snopa dugačkih svetla, ali sa osvetljavanjem puta noću nismo imali problema.

Iako je mnogo truda uloženo u podizanje bezbednosti, Mazda3 nije uspela da zablista na NCAP testovima.
Ispod podnog panela prtljažnika krije se žuti rezervni toèak smanjene širine
Nakon druženja sa novim izdanjem Mazde3 ostaje utisak da je njena najveća mana cena rezervnih delova na našem tržištu, pa se iskreno nadamo da će japanski proizviđač promeniti politiku nastupa i cenovno približiti svoja vozila našem kupcu. Iako zabeležen uspeh na surovom tržištu definitivno nije slučajan, postavlja se pitanje da li je pomak načinjen u cilju zadržavanja pozicija na tržištu dovoljan. Honda je svoj Civic "dovukla iz budućnosti", Toyota priprema start nove Corolle, korejska konkurencija sve kreativnije napada ovaj, najmasovniji segmentm, a Evropski bedemi, iako načeti, još uvek se drže. Interesantno bi bilo zaviriti u Mazdine laboratorije i videti kako izgleda istinski nova trojka.

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA

dužina: 4.490 mm
širina: 1.755 mm
visina: 1.465 mm
masa praznog vozila: 1.190 kg
zapremina prtljažnika: 345/1272 l

PNEUMATICI 195/65 R 15

MOTOR

redni četvorocilindarski
gorivo: bezolovni benzin
zapremina: 1.1.598 ccm
maksimalna snaga: 105 KSpri 6.000 o/min
maksimalniobrtni moment 235 Nmpri 4.000 o/min
PERFORMANSE

ubrzanje 0-100 km/h za 11,7 s
maksimalna brzina 182 km/h

POTROŠNJA

u gradu: 8,9 l/100 km
na putu: 5,7 l/100 km
prosečna: 6,9 l/100 km

CENA SA CARINOM I PDV-OM 

osnovni model (benzin) 16.500 EUR
osnovni model (dizel) 18.599 EUR
cena testiranog modela 20.599 EUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: