Seat Ibiza 1.9 SDI

Najuspešniji model španskog brenda Seat - Ibiza, doživeo je svoju punu zrelost. Kod nas se još uvek nudi sa izuzetno štedljivim i dugovečnim SDI agregatom. Dizajnersko "čudo" genijalnog Waltera de Silve je dinamičan, upravljiv, stabilan automobil, zabavan za vožnju.

Tekst: Aleksandar Todorović

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2006.

21:00

Default images

Karakteristike automobila mere se preciznim instrumentima. Ubrzanje, maksimalna brzina, potrošnja, dužina zaustavnog puta, buka u putničkom prostoru i različiti testovi stabilnosti od velike su, ponekad i presudne važnosti pri izboru modela. Vlastite potrebe i zahtevi konačni su faktor na osnovu koga dajemo prednost pojedinim karakteristikama.
Neki vozači prednost daju kvalitetu i biraju nemačke modele, drugima je najvažnija pouzdanost i okrenuti su japanskim četvoročkašima, treći najviše cene komfor i sasvim razumljivo prednost daju francuskim automobilima, ali ima i puno onih koji prednost daju modelima koji su iznad svega zabavnu za vožnju. Na kraju, većina želi da sve to ima u jednom automobilu. Ibiza je upravo takva: ovo je uspeli kompromis svega onoga što nudi brojna konkurencija.

Nemački recept na španski način

Kada ste mladi i, možda, neobuzdani, najvažniji faktori svakako su ubrzanje automobila, škripa guma i reski zvuk motora. Međutim, sa vremenom shvatate da je, pored toga, veoma bitno i kakvo je oslanjanje automobila, te da li su kočnice otporne na pregrevanje i koliko je precizan upravljač. Konačno, posle niza godina, naučite da cenite udobnost sedišta, kao i dobru zvučnu izolaciju. Uporedo sa tim i porodica se uvećava, zbog čega zadnja klupa odjednom postaje neizdrživo tesna a onda, po pravilu, zaključujete da nemate odgovarajući auto.

Nemate, po nekom nepisanom pravilu, ni odgovarajuća primanja, a godišnje prelazite velike kilometraže pa vam treba i što je moguće štedljiviji automobil. Svakako, za svoj novac želite i što dopadljiviji, moderniji i lepši automobil. A da li u klasi gradskih mališana postoji takav model, koji ispunjava sve ovo gore navedeno?
Automobil koji najpribližnije odgovara iznetom opisu je Ibiza, koja je projektovana tako da zadovolji potrebe i onih vozača koji uživaju u vožnji, uz upravljač koji i na velikim brzinama šalje dovoljno povratnih informacija vozaču. Iako deli mehaniku sa VW-ovim Polom, ima znatno tvrđe, sportsko oslanjanje, tako da u krivinama podupravlja kasnije od nemačkog automobila. Zbog toga nervozno prenosi neravnine sa kolovoza do putnika, i to prilično bučno. Ipak, ovo je u dobroj meri ublaženi dobro profilisanim, gotovo sportskim sedištima. Da li je, onda, atmosferski dizelaš SDI od 1,9 litara i "samo" 64 KS dovoljno ubedljiva konjica?

Pre preuzimanja automobila bio sam sasvim siguran da je odgovor na ovo pitanje negativan, ali sada moram priznati da sam pogrešio. Nemojte ipak misliti da Ibiza ima odlična međuubrzanja u četvrtom i petom stepenu, ali – ako vredno menjate brzine – možete u potpunosti pratiti ritam saobraćaja na našim putevima, pa i više od toga. Ibiza 1.9 SDI na auto-putu sporo, ali sigurno ubrzava do maksimalne brzine od 163 km/h, pa iako kazaljka brzinomera prilično "laže" (pri 163 km/h pokazuje skoro 175 km/h), ni realna brzina nije za potcenjivanje. Posebno zato što Ibiza na velikim brzinama leži izuzetno sigurno, i tek onda poželite neki znatno jači agregat.

Maksimalni obrtni moment od 125 Nm je prilično skroman, ali ga SDI agregat isporučuje već na 1.600 o/min., pa sve do 2.800 o/min. Zato imate utisak da motor ima više od 64 KS, a zbog toga je i potrošnja na kraju testa iznosila okruglo 5,0 litara (oko 60% je pređeno na auto-putu Beograd-Niš, ostalo je gradska vožnja), što ujedno predstavlja i moj lični rekord kada je u pitanju najniža potrošnja, ali i najveća prednost ove verzije – izuzetno niska potrošnja!
Ibiza ima veliki krug okretanja od 10,7 metara, a pored toga je i veoma dugačka (395,5 cm), što je uz veliki C stub čini napornom za parkiranje. Prtljažnik je solidne zapremine (267 litara), ali ima visoko postavljeni rub. Kome treba više, može se opredeliti za Cordobu (limuzinska verzija Ibize), koja se opet može pohvaliti raskošno velikim gepekom od 485 litara korisne zapremine.

Dovoljno bezbedna i solidno opremljena

Kočnice kod ovog Seata treba pohvaliti. Iako se ispod haube krije relativno grub i trom agregat, ne škodi da se pri velikim brzinama možete zaustaviti za dovoljno kratko vreme. Pored toga, papučica kočnice se lako dozira.

Na uglednom EuroNCAP kreš testu, Ibiza je osvojila zadovoljavajuće četiri zvezdice (što je pre par godina bio odličan rezultat) i 26 poena.

Sa opremom Reference, koja uključuje manuelni klima uređaj, ABS, radio kasetofon, metalik boju, progresivni servo upravljač podesiv po visini i dubini, elektro podizače prednjih stakala, te centralnu bravu sa daljinskom kontrolom, Ibiza se nudi po ceni od 13.390 € (na popustu od 1.200 € za modele na lageru). Da ne bude zabune, ova cena sigurno važi do kraja jula meseca.
Ukupan utisak je na kraju vrlo pozitivan. Čak je i zvučna izolacija dovoljno temeljna, tako da do putnika dopire vrlo malo dizelskih decibela. Finalna obrada i kvalitet su definitivno nemački, ali je dizajn ovog automobila mnogo avangardniji, hrabriji i drugačiji od onoga što inače možemo videti kod modela germanskog porekla. Ovo je idealan auto za one koji, pre svega, cene jeftino održavanje, nisku potrošnju i dugovečan motor. Pored toga, Ibiza SDI je u svakoj situaciji dovoljno sigurna i predvidljiva, te se nameće i kao odličan izbor početnicima za volanom.

Šta ona kaže: Dopadljiv, lepo dizajniran auto. Posebno mi se dopada enterijer koji obiluje kvalitetnim materijalima. Sedišta odlično drže telo u krivinama, a gepek je pristojne veličine. Raduje me i činjenica da, zbog velikog rezervoara i male potrošnje, ne morate često da gubite vreme odlaskom do benzinske pumpe.

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA

dužina   3.955 mm
širina    1.698 mm
visina    1.441 mm
zapremina prtljažnika  267/960 l
masa praznog vozila   1.090 kg

PNEUMATICI 185/60 R 14
MOTOR

redni četvorocilindrični
gorivo: evro dizel
zapremina: 1.896 ccm

maksimalna snaga: 64 KS
pri 4.000 o/min
obrtni moment: 125 Nm

u intervalu 1.600 – 2.800 o/min.

PERFORMANSE

ubrzanje: 0-100 km/h za 17,0 s

maksimalna brzina: 163 km/h

POTROŠNJA

u gradu   6,3 l/100 km
na putu   4,0 l/100 km
prosečna 4,7 l/100 km

CENA

sa carinom i PDV-om 13.390 €

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: