Automobili

Subota, 12.03.2011.

18:32

Prva vožnja: Lexus CT 200h

Lexus CT 200h prvi je potpuno hibridni auto ovog proizvođača u kompakt-premijum segmentu i premijerna ponuda Lexusa u toj klasi.

Izvor: B92

Default images

Tekst: Aleksandar Babić
Foto:
Aleksandar Babić, Lexus

Japanci su ga zamislili kao konkurenta BMW-u serije 1 i Audiju A3 i namenili klijentima koji žele manje, štedljivije i „zelenije“ vozilo, nevoljni da prihvate išta manje od premijum nivoa opreme i kvaliteta izrade. Cilja se nova, mlađa publika, kojoj bi CT 200h poslužio kao ulaznica u Lexus svet i premijum okruženje.
Aktuelnu ponudu Lexusovih hibrida čine performantna (GS 450h) i luksuzna limuzina (LS 600h), te jedan crossover (RX 450h).

Model CT 200h, četvrti je u gami, ali prvi koji napada C segment. Toyota u njemu vidi šansu za ceo brend: dosad je beležila gubitak određenog broja kupaca koji su nameravali da se zadrže u C segmentu, ali su želeli automobil premijum kalibra, a odgovarajuće vozilo u kući nije postojalo.
Automobil za koji kažu da će „promeniti igru“, opisan kao najlakši Lexus ikad i najčistije vozilo u Evropi, nastupa pod sloganom „tiha revolucija“. U dizajnu spolja on ne pokazuje ništa revolucionarno - moto se odnosi na njegove druge vrline, o kojima ćemo govoriti kasnije.

Klasičan 4,32 metra dugački hečbek spreda deluje konzervativno i podseća na neke ranije viđane modele iz „običnog“ C segmenta, dok zadnji deo kao da ponešto duguje jednom ne tako davno rođenom japanskom modelu brenda u kojem Toyota ima vlasnički udeo.

Dakle, na vizuelnom planu preovlađuju odmerenost i elegancija, a blaga zatalasanost linija postarala se da iz cele slike ne izostanu doza agresivnosti i nagoveštaj snage i dinamizma.
U Lexusu se sedi ugodno nisko, leđni deo sedišta nadmašuje sva očekivanja u pogledu širine, bočna podrška je osetna i obilna, pa ako se i ne može govoriti o efektu kadice, ovakav osećaj ušuškanosti za volanom verovatno je najviše što se može dobiti u vozilu namenjenom masovnoj produkciji.

Imao sam osećaj da će na zadnjoj klupi biti problema s prostorom, ali je takav utisak plod optičke varke - mesta je više no što na prvi pogled deluje, s tim što bi „treći čovek“ morao biti zbilja sićušan pa da mu tu bude prijatno.
Po otvaranju petih vrata, unutrašnjost prtljažnika izgleda sumnjivo mala, ali sve postaje bolje kad shvatite da prostor ima dvospratnu konstrukciju. Zapreminu prtljažnika Lexus deklariše na 375 litara, što ocenjuje kao „konkurentno“, to jest uporedivo sa onim što nudi Audi A3 i voluminoznije od prtljažnika BMW-a serije 1.
Centralna konzola izvedena je u dva sprata. Gornjim („displej zona“) svojom veličinom i pojavom dominira višenamenski ekran, a donjim („operativna zona“) - sklop kojim se funkcije displeja aktiviraju. On funkcioniše kao kompjuterski miš, teoretski „jednostavno, brzo i intuitivno“, u šta se u stvarnosti nisam uverio, pogotovu vodeći unapred izgubljeni rat s navigacionim sistemom.

Taj mi je drugog dana prezentacije istanjio nerve, govoreći uglavnom gluposti i učvrstio me u verovanju kom sam i pre bio više nego sklon - za snalaženje u sasvim nepoznatom okruženju potrebna je i dovoljna isključivo mapa.
Ključno i najveće dugme na donjem spratu jeste ono kojim se odabira modus vožnje - „opuštajući“ (eko, normalni ili EV) ili „dinamični“ (sportski). Prvi kao prioritete postavlja komfor, glatka ubrzanja, smanjenje buke i nivoa štetnih emisija. EV modus je specifičan, auto prelazi do 2 kilometra, brzinom ne većom od 45 km/h pokretan samo elektromotorom, bez angažovanja benzinskog agregata i to je vožnja sa nultom emisijom CO2, azotnih oksida i čestica - zagađivača.

Opredeljenje za dinamični modus prebacuje težište na performanse i agilnost, čemu se prilagođavaju i turaža motora i odziv upravljača. U zavisnosti od izbora, osvetljenje instrument table menja boju: crveno je u „sportskom“, plavo u svim ostalim slučajevima.
Najčešće korišćeni tasteri odreda su postavljeni logično i intuitivno, to je dobar rukopis koji pamtimo iz raznih Toyotinih vozila.

Na centralnoj konzoli postoji izobilje dugmića i prekidača i tu su sa svrhom, ali nisu postavljeni napadno i vulgarno, ne iskaču iz staloženog poretka stvari, ne kvare ritmičnost linija i opšti osećaj smirenosti. Jedna stavka remeti ergonomsko savršenstvo - komande elektropodizača prozora postavljene su tako da su nadohvat prstiju oni koji spuštaju zadnja stakla.

Ručica menjača ne prija oku, izgleda krhko poput igračke, ali je za upotrebu jednostavna i, što je najvažnije, uopšte nije predaleko, kako to prvi pogled nagoveštava.
Pred očima vozača nalazi se brzinomer, a šta će biti prikazano levo od njega, zavisi od afiniteta ili modusa vožnje - kada je odabir „sport“, tu je uvek brojač obrtaja, u ostalim situacijama, umesto njega stajaće za ljubitelje ekologije poučan pokazivač štedljivosti vožnje (zvanično „indikator hibridnog sistema“).

U donjem desnom uglu vrlo plastično je prikazan tok kretanja energije. Tu se može pratiti da li točkove pokreće benzinski agregat, elektromotor, ili oba rade zajedno, kada se energija štedi i u kojim se slučajevima baterija puni. Iako je grafika zabavna čak i eko-skeptiku poput mene, poslednje što vam treba jeste da se ponesete i studirate je dok vozite; za tu zanimaciju treba da ste suvozač ili putnik na zadnjem sedištu.
Lexus ističe koliko je pažnje posvetio ergonomiji na vozačkom mestu, uglu pod kojim stoje pedala gasa i kočnice, i to što potencira dobija potvrdu u praksi. Bez obzira na visinu vozača, za valjanu poziciju dovoljno je samo udaljiti ili približiti sedište, za njegovim podizanjem ili spuštanjem nema potrebe, a i nagib volana je praktično univerzalno zadovoljavajući.
Obruč upravljača pravo je malo remek-delo: „mesnat“ je, odlikuje se idealno odmerenim prečnikom i od jednog do drugog krajnjeg položaja treba mu 2,7 zaokreta.

O preglednosti ovo: bočni retrovizori zaista su veliki, isto važi i za centralni, u kojem se vide čak i C stubovi auta. A čovek se lako navikne na korišćenje one spretne opreme, pa se osloni na parking senzore i kameru koja na multifunkcionalnom ekranu u „displej zoni“ pokazuje šta se dešava pozadi.
U vožnji je CT 200h izrazito stabilan, zalepljen za asfalt, mačkasto vijuga kroz krivine i tako je uravnotežen da se stiče utisak da su točkovi barem po još metar i po pomereni u stranu.

Po pritisku na kočnicu (ventilisani diskovi napred, standardni pozadi), auto reaguje promptno i zakopava se, što možda neće prijati onima koji bi radije da se poigraju sa njenim doziranjem. Tišina je odani pratilac, ne samo što je karakteristična za hibrid već je i plod prvoklasne zvučne izolacije, te koeficijenta otpora vazduha od 0,28.
„Bešavna“ elektronska kontinualna varijabilna transmisija prenosi snagu na prednje točkove. Ona iznenađuje kad počne da se premišlja pri brzini od oko 80 km/h, ta zbunjujuća neodlučnost tek donekle se popravlja prelaskom na „sport“ modus vožnje. To je jedina, ali osetna mana i dosta kvari generalno pozitivne utiske o vožnji. Opisanu upravljivost i prateći komfor garantuju Makferson napred i dvostruka poprečna ramena pozadi, ali i premijerno na Leksusu - lateralni prigušivači koji apsorbuju i umanjuju vibracije karoserije.
Lexusov novi hibrid pokreću benzinski VVT-i motor od 1,8 litara i elektromotor koji služi i kao generator prilikom regenerativnog kočenja. U sadejstvu oni daju 136 KS, obezbeđuju ubrzanje od 0-100 km/h za 10,3 sekunde i omogućuju maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Za skladištenje energije služi nikl-metal hidrid baterija, smeštena malo ispred zadnje osovine i ispod prtljažnika.

Sofisticirana elektronika brine o njenom punjenju tokom vožnje, za šta koristi i deo snage benzinskog agregata i čini da baterija ne iziskuje punjenje iz eksternih izvora. CT 200h ima nekoliko srca, ali mu je mozak jedan - sistem za upravljanje energijom, inteligentna elektronika oko koje se u ovom autu zapravo sve i vrti i koja, zavisno od potrebe i poštujući izbor vozača, odlučuje o režimu rada (elektro, benzinski motor ili oba).
Dokle su Japanci bili spremni da idu u stvaranju ekonomičnog vozila govore i sledeći detalji - u Lexusu CT 200h nalaze se energetski štedljiviji klima uređaj i audio sistem koji je povrh svega i lakši.

Emitujuće diode u farovima su 45% štedljivije od halogenih sijalica i mnogo dužeg životnog veka, u izradi tapacirunga prtljažnika upotrebljeni su bioplastični materijali. Korišćenje toplotne energije izduvnih gasova zagreva rashladnu tečnost pri startovanju motora, to skraćuje vreme zagrevanja benzinskog agregata (i kabine u zimskim uslovima), omogućuje njegovo ranije isključivanje i raniji ulazak elektromotora u igru.
Prednosti posedovanja ovakvog automobila ogledaju se u popustima pri oporezivanju, što varira od zemlje do zemlje, i u smanjenju troškova eksploatacije. Vrednost emisije CO2 od 87 g/km smešta Lexus CT 200h u najniži poreski razred u državama gde je lestvica određena prema zagađenju okoline.

Ekonomičnost se ogleda u deklarisanoj prosečnoj potrošnji od 3,8 litara na 100 kilometara u kombinovanom ciklusu. Na to valja dodati podatak da elektronski kontrolisano regenerativno kočenje obezbeđuje 50-60% kočne sile, pa se očekuje da u prvih 100.000 kilometara neće biti potrebe za zamenom diskova, a u istom periodu očekuje se jedna promena prednjih kočnih pločica.
Izduvni sistem je od nerđajućeg čelika i predviđeno je da traje pet godina. Raspored težine kod Lexusovog hibrida obezbeđuje manje habanje pneumatika, linearna isporuka snage štedi ih pri ubrzanju i sve to sugeriše da bi jedan komplet guma mogao da prevali i do 100.000 km.

Iz svega toga proizvođač izvlači zaključak: servisiranje, održavanje i opravke Lexusa CT 200h stoje i za 40% manje nego kod direktnih konkurenata.
Stigavši dovde, već ste primetili: ovaj prikaz se odužio, a nismo stigli ni da pomenemo bezbednosne sisteme.

Tu funkcioniše sve što očekujete i ponešto preko toga: elektronski kontrolisano kočenje uključuje ABS sa asistencijom pri kočenju, kontrolu trakcije, i kontrolu stabilnosti vozila.

Standard je i osam vazdušnih jastuka i aktivni nasloni za glavu (WIL), dok je pre-crash sistem sa adaptivnim tempomatom opcija.
Pošto je na portugalskoj prezentaciji modela CT 200h bilo potrebno četrdesetak minuta da Fabio Kapano, direktor komunikacija Lexusa Evropa objasni sve prednosti ovog auta, zanimalo me je kako će i kojom reklamnom kampanjom japanski proizvođač te poruke sažeti i preneti ih kupcima.

Dileri Lexusa mogu na raspolaganju imati sve vreme ovog sveta da kupcima ispričaju ono što su čuli novinari, ali ovi jamačno neće imati strpljenja da ih saslušaju. Dodatno, kako ubediti ljubitelje direktnih konkurenata, Audija i BMW-a, da promene marku?

To će, kako smo saznali, biti posao marketinga i, kako stvari stoje, ti će se ljudi istinski naraditi.
Cene Lexusa CT 200h u Srbiji počinju od 28.400€, a dodavanje svetala za maglu, naplataka većeg prečnika, tempomata, zatamnjenih stakala, kožnih i grejanih sedišta, kišnih senzora, LED dioda, parking senzora, elektropodesivih sedišta, navigacije, i audio sistema Mark Levinson prošetaće vas kroz pakete opreme Finesse, Sport, Sport premium i Luxury premium.

Ovaj poslednji, vrhunski nivo, košta kabastih 39.700 evra. Ozbiljan inženjering, hibridni pogon i premijum kvalitet iziskuju i ozbiljnu cenu, što je ovaj pregled i pokazao.

Za slučaj da nekom predstavlja olakšicu, treba znati: kupce modela CT 200h u Srbiji očekuje popust od 1.500 evra u martu i aprilu.

Pogledajte više fotografija ovog modela u našoj Galeriji

Za više informacija posetite stranicu Lexus Srbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: