Odlazak Martina Vinterkorna za spas Volkswagena

Prvi čovek nemačkog automobilskog giganta podneo je ostavku u sredu 23. septembra, zbog skandala sa lažiranjem emisije štetnih gasova. "Volkswagenu je potreban novi početak i u pogledu kadrova. Mojom ostavkom sam otvorio taj put“, rekao je Vinterkorn u obrazloženju svoje ostavke.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2015.

09:03

Default images
Pre ostavke, Vinterkorn se u obraæanju javnosti izvinio kupcima i zaposlenima u Volkswagenu (YouTube Screenshot)

Iako je tvrdio da nije bio upoznat sa aktivnostima koje su, prema njegovim rečima, kao reuzltat imale ugradnju uređaja za lažiranje emisije štetnih gasova u čak 11 miliona VW vozila, Martin Vinterkorn je smatrao da treba da odstupi sa čela kompanije.

Povodom ostavke, rekao je da je uvek bio vođen željom da služi Volkswagenu, posebno kupcima i zaposlenima.

"Proces transparentnosti i pojašnjenja mora da se nastavi, jer je to jedini način da se povrati poverenje. Uveren sam da će kompanija prevazići ovu ozbiljnu krizu“, dodao je on.
Martin Vinterkorn (68) proveo je osam uspešnih godina na poziciji izvršnog direktora Volkswagena.

Pod njegovim vođstvom grupacija je porasla sa osam na dvanaest brendova, udvostručila broj svojih fabrika u svetu i povećala godišnju prodaju za 64%, na 10,1 milion vozila kojiko je isporučeno 2014. godine.

Vinterkorn je studirao metalurgiju na Univerzitetu u Štutgartu, gde je diplomirao 1973. godine. Doktorirao je četiri godine kasnije, na čuvenom Institutu Maks Plank.

Karijeru u automobilskoj industriji započeo je 1981. u Audiju, u koji je prešao iz kompanije Bosch. U Audiju je bio zadužen za poslove u vezi sa kontrolom kvaliteta, a slične dužnosti obavljao je početkom devedesetih u Volkswagenu.
Vinterkorn i Ferdinand Pih
Vinterkorn je izašao kao pobednik kada je u aprilu 2015. izbio sukob sa dugogodišnjim predsednikom upravnog odbora nemačkog automobilskog koncerna, Ferdinandom Pihom, koji je nakon toga podneo ostavku.

Kada je izgledalo da ga očekuje blistava budućnost na čelu kompanije, izbila je afera sa lažiranjem emisija štetnih gasova u vozilima sa dizel motorima, koja ga je koštala pozicije prvog čoveka Volkswagena.

Prve posledice njegove ostavke su pozitivne po kompaniju, s obzirom da su akcije Volkswagena na zatvaranju trgovanja 23. septembra porasle 5,19 odsto, nakon dvodevnog strmoglavog pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: