Ford predstavio 1.0 EcoBoost motor sa 140 ks

Nova pogonska jedinica naći će se najpre u Ford Fiesti, čime će ovaj model postati najsnažniji produkcijski automobil sa jednolitarskim motorom koji može da se vozi po javnim putevima. U Fordu ističu da motor isporučuje više snage po litru zapremine nego Bugatti Veyron ili Ferrari 458 Speciale.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

15:32

Default images

Nova verzija 1.0 EcoBoost motora, koji je proglašen Međunarodnim motorom godine 2012, 2013. i 2014-te, unapređena je tako da može da isporuči 12 odsto više snage nego ranije.

Motor će prvi put biti upotrebljen u verzijama Ford Fiesta Red Edition i Ford Fiesta Black Edition, koje kupcima u Evropi nude nove stilske karakteristike i dinamičke performanse.

Novi motor ujedno obezbeđuje dva puta veću snagu po litru radne zapremine nego 1.6 litarski motor sa 100 KS koji je pokretao sportsku Ford Fiestu S pre samo 10 godina, dok su za više od trećine poboljšani efikasnost u potrošnji goriva i emisiji CO2.
U verzijama Ford Fiesta Red Edition i Fiesta Black Edition prosečna potrošnja u kombinovanom režimu iznosi 4,5 l/100 km a emisija ugljen-dioksida 104 g/km.

Da bi postigao kombinaciju performansi i efikasnosti,Fordov 1.0 litarski EcoBoost motor koristi turbopunjač, dvostruko nezavisno upravljanje radom ventila (Ti-VCT) i direktno ubrizgavanje pod visokim pritiskom.

Kompaktan, turbo punjač motora niske inercije, vrti se do 248.000 obrtaja u minutu - više od 4.000 puta u sekundi, što je skoro dva puta više obrtaja od turbo punjača u motoru koji pokreće trkačke bolide F1 u sezoni 2014.

Snaga je povećana sa 125 na 140 KS, a maksimalni obrtni momenat porastao je na 180 Nm pri 1.400 do 5.000 obrtaja u minutu. Zahvaljujući tome, nove verzije, Fiesta Red i Black Editions ubrzavaju od 0 do 100 km/h za 9 sekundi i postižu maksimalnu brzinu od 201 km/h.
Razvijen od strane Fordovih stručnjaka širom Evrope, uključujući inženjere Fordovog Evropskog centra za istraživanje i napredni inženjering u Ahenu, u Nemačkoj i Tehničkog centra u Dantonu, u Velikoj Britaniji, motor koristi kompaktnu cilindarsku glavu od livenog gvožđa dovoljno malu da može da stane u odeljak za prtljag iznad glava putnika u avionu.

U Fordu objašnjavaju da je trenje unutar motora je smanjeno specijalno presvučenim klipovima, manjom zategnutošću klipnih prstenova, zaptivnim prstenovima kolenastog vratila sa manjim trenjem i zupčastim kaišem potopljenim u ulju.

Pumpa za ulje sa promenljivom zapreminom obezbeđuje podmazivanje prema potrebama i optimizuje pritisak ulja, za poboljšanu efikasnost potrošnje goriva.
Nove verzije Fiesta Red Edition i Fiesta Black Edition sa 1.0 litarskim EcoBoost motorom od 140 KS u prodaji će se naći kasnije tokom 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: