Mercedes želi da proširi saradnju sa Teslom

Kompanija Daimler, koja proizvodi automobile marke Mercedes i Smart, želi da produbi saradnju sa Tesla Motorsom, najavljuju njeni čelnici.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2013.

11:19

Default images

Uspeh kompanije Tesla Motors ogleda se i u uspešnoj saradnji sa Daimlerom. Američki proizvođač luksuznih električnih automobila snabdeva nemačku kompaniju elektromotorima i baterijama za modele Smart ForTwo EV i Mercedes B klase Electric Drive.

Osim što koristi Teslinu tehnologiju, Daimler ima i 4,3% udela u vlasništvu američke kompanije. U Daimleru su veoma zadovoljni saradnjom i žele da je prošire.

"Rekao sam mojim saradnicima da razgovaraju sa ljudima iz Tesla Motorsa i ispitaju mogućnosti u kojim bismo oblastima mogli da radimo zajedno", izjavio je šef finansijskog sektora u Daimleru, Bodo Uebber, ali nije izneo više detalja.

Moguće je da u Mercedesu osećaju pritisak da odgovore na izazov koji im je uputio BMW lansiranjem električnog modela i3 i hibrida i8. Mercedes je još 2012. predstavio koncept B klase sa električnim pogonom, a produkcijski model očekuje se na tržištu 2014. godine.

Mercedes E klase Electric Drive opremljen je električnim motorom koji proizvodi preko 100 kW (136 ks) i 310 Nm obrnog momenta. Prema fabričkim podacima, ovaj automobil biće u stanju da pređe oko 200 km sa jednim punjenjem baterija. Sa druge strane, BMW i3 raspolaže sa 125 kW (170 ks ), a sa jednim punjenjem baterije može da pređe između 130 i 160 km. U ponudi je i dodatni dvocilindrični benzinski motor koji služi samo kao generator električne energije i u stanju je da omogući maksimalni domet u vožnji od oko 300 km.

Pročitajte više o BMW-u i3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: