EPA: Fabrički deklarisana potrošnja je preniska

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) upozorila je da fabrički podaci o prosečnoj potrošnji koje objavljuju proizvođači automobila sve više odstupaju od brojeva do kojih tokom svojih ispitivanja dolazi ta agencija.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2013.

08:34

Default images

Poznato je da je potrošnja goriva koju zvanično objavljuju proizvođači automobila uvek niža u odnosu na onu koju vlasnici automobila postižu tokom vožnje u stvarnom životu. EPA, koja ima zadatak da kontroliše fabričke podatke o potrošnji automobila, saopštila je da su rezultati koje dobijaju od auto-kompanija niži čak i od njihovih koji su dobijeni u laboratorijskim uslovima.

Razlika između dve potrošnje se sa godinama čak povećava. Dok je 2007. i 2008. odstupanje podataka o potrošnji koju saopštavaju proizvođači u proseku iznosilo 1,15 procenata, u 2010. ono se gotovo udvostručilo i iznosi 2,25 procenata, a u jednom ekstremnom slučaju, proizvođač je objavio za 14 odsto nižu potrošnju u odnosu na rezultat do kojeg je došla EPA.

Možda običnom vozaču ne deluje da je razilka od 1-2 odsto velika, ali treba napomenuti da EPA dozvoljava da fabrički deklarisana potrošnja odstupa od njihove maksimalno do 3 procenta. Tako je krajem 2012. EPA objavila da su Hyundai i Kia u SAD prijavile rezultate koji su premašili dozvoljenu razliku od 3 odsto, što je nanelo veliku štetu ovim proizvođačima.

Kakva su vaša iskustva sa potrošnjom goriva i da li ste uspeli da se približite zvaničnoj fabričkoj potrošnji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: