Toyota u znaku Hybrida na auto-salonu u Frankfurtu

Toyotin štand na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu biće u potpunosti posvećen modelima sa hibridnim pogonom. Centralno mesto na ovoj manifestaciji zauzeće sportski Yaris Hybrid-R.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2013.

11:24

Default images

Toyota preko 40 godina istražuje i razvija ekološka rešenja transporta. Kao rezultat toga, kompanija je postigla značajan napredak po pitanju dizajna i proizvodnje hibridnih pogonskih agregata.

Iako 16 godina stara, ova tehnologija je Toyotu učinila svetskim liderom, sa asortimanom od 23 hibridna vozila koja se prodaju u 80 zemalja i regiona širom sveta. Ukupna svetska prodaja Toyota i Lexus hibrida je krajem jula 2013. premašila 5,5 miliona vozila, od čega je više od 10% prodato u Evropi.

U Toyoti su izračunali da je ova globalna flota već uštedela oko 12 milijardi litara goriva i 34 miliona tona CO2 u poređenju sa vozilima sa konvencionalnim pogonom. Ali to je samo početak priče.

Na Sajmu automobila u Frankfurtu, Toyota će otkriti u kom smeru će se kretati hibridna tehnologija u budućnosti. Jedan od automobila koji treba da najavi nova tehnološka rešenja hibridnih vozila je Yaris Hybrid-R, a reč je o je konceptu zasnovanom na Yarisu sa 3 vrata.

Yaris Hybrid-R ima hibridni pogonski agregat koji je spoj 1.6 litarske Global Race Engine (GRE) benzinske jedinice, razvijene od strane Toyota Motorsport odeljenjenja, i dva snažna električna motora koji omogućavaju pogon na četiri točka. Baš kao i kod trkačkog hibrida TS030 koji je razvijen za 24 sata Le Mana, energija regenerisana tokom kočenja sakuplja se u "super" kondenzatoru, naročito prikladnom za sportske automobile zbog velike gustine i brzog punjenja i pražnjenja.

Rezultat je, kažu u Toyoti, efikasan koncept automobila napravljenog da pruži maksimalno zadovoljstvo u vožnji kako na putu, tako i na trkačkoj stazi. Performanse nisu saopštene, a očekuje se da će više informacija biti dostupno u septembru, tokom održavanja frankfurtskog auto-salona.

Toyota namerava da nastavi sa razvojem ove vrste vozila, pa će tako do kraja 2015. predstaviti 16 novih ili osveženih hibrida. Japanska kompanija veruje i da su hibridna vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama (Fuel Cell Hybrid Vehicle - FCHV) rešenje koje će u budućnosti imati primat. Pre lansiranja prvog serijskog automobila 2015. godine, Toyota će u Frankfurtu pokazati koliko je napredovala sa razvojem ove tehnologije.

Pročitajte više o budućem Toyotinom modelu sa vodoničnim gorivim ćelijama.

Vozili smo: Toyota Yaris Hybrid.

Vozili smo: Toyota Prius Executive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: