Lada, a nije kockasta

Iz AvtoVAZ-a, proizvođača automobila marke Lada, duvaju neki novi vetrovi. Da li se to približava kraj kockastim i nemaštovitim automobilima iz Rusije?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

09:40

Default images

AvtoVAZ je na aktuelnom Sajmu automobila u Moskvi predstavio impresivan koncept krosover vozila pod oznakom X Ray. Reč je o automobilu savremenog dizajna koji potpisuje Steve Mattin, koji je nekada radio za takve kuće kao što su Mercedes i Volvo.

Prednji deo vozila oblikovan je tako da maska hladnjaka i farovi obrazuju slovo “X”. Ruski proizvođač kaže da oviim izgledom želi da najavi novi dizajn svojih budućih modela, koji će se drastično razlikovati od aktuelne game.
Ako vas ovaj koncept iz nekog razloga (možda zbog boje) podseæa na Daciju Duster, to nije sluèajno. Grupa Renault-Nissan od 2008. vlasnik je èetvrtine ruskog AvtoVAZ-a. Plan je da do 2014. ova alijansa preuzme kontrolu nad 75 % akcija kompanije.
I unutrašnjost koncepta X Ray odskače od postojećih Ladinih modela. Enterijer odiše kvalitetnim materijalima i modernim linijama i gotovo potpuno je obložen kožom.

Na vrhu minimalistički dizajnirane centralne konzole, nalazi se veliki ekran koji je deo multumedijalnog sistema koncepta X Ray.
Podaci o pogonskom agregatu nisu saopšteni, a AvtoVAZ nije otkrio da li će i kada ovaj krosover dobiti i svoju serijsku verziju.

Očekuje se da bi novi dizajn mogao da bude primenjen na budućim Ladinim automobilima najranije 2015. U toj kompaniji veruju da će saradnja sa Mattinom dovesti Ladu u prvi plan kada je reč o ruskom automobilskom tržištu.
AvtoVAZ je na moskovskom auto-salonu prikazao i električno vozilo El Lada. Ovaj automobil zasnovan je na modelu Kalina, a pokreće ga elektromotor nepoznatih specifikacija.

Što se performansi tiče, ruski proizvođač tvrdi da je El Lada u stanju da dostigne maksimalnih 130 km/h, dok je sa jednim punjenjem baterija moguće preći do 150 km.
El Lada
Kada je baterija potpuno ispražnjenja, vreme potrebno za njenu dopunu iznosi oko 8 sati.

El Lada koristiće se kao taksi vozilo i to najpre u ruskom gradu Stavropolju.

Više fotografija koncepta X Ray možete pogledati u našoj Galeriji.

Pročitajte o kraju proizvodnje Lade Rive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: