BMW i8 Spyder koncept

Dok čekamo da se na tržištu pojavi serijska verzija hibridnog modela i8, BMW je predstavio još jedan koncept sa oznakom “i”. Reč je o roadsteru BMW i8 Spyder koji će svetsku premijeru imati krajem aprila na sajmu automobila u Pekingu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2012.

09:35

Default images

BMW i8 Spyder zasnovan je na konceptu i8 koji je bavarski proizvođač predstavio na frankfurtskom auto-salonu u septembru 2011. godine.

Za razliku od četvoroseda i8, Spyder ima dva sedišta, otvoren krov i kraće međuosovinsko rastojanje u ukupnu dužinu.
BMW i8 Spyder zadržao je mehanizam vertikalnog otvaranja vrata, dok je na zadnjem delu dobio polu-transparentni poklopac motora i difuzor, a napred laserske farove koje su u nemačkoj kompaniji najavili krajem 2011.

Kao i na prethodnom konceptu, BMW je na i8 Spyder-u u izradi karoserije koristio plastične materijale ojačane ugljeničnim vlaknima.
Zadržan je i plug-in hibridni pogon koji se sastoji od 1.5 litarskog trocilindričnog turbo-benzinca od 223 ks i 300 Nm, smeštenog pozadi, i elektromotora od 132 ks, koji pokreće prednje točkove.

Benzinski agregat snagu prenosi na zadnju osovinu preko menjača sa duplim kvačilom.
Oba motora mogu da funkcionišu nezavisno, a kad rade u tandemu razvijaju ukupnu snagu od 354 ks i maksimalni obrtni moment od 550 Nm.

Hibridni sistem omogućava ovom roadsteru da od 0 do 100 km/h ubrza za 5 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih 250 km/h.

Kada se kreće isključivo na pogon litijum-jonskih baterija, BMW i8 Spyder može da pređe 30 km, dok prosečna potrošnja ovog automobila u kombinovanom režimu vožnje iznosi 3 litra na 100 km.

Pogledajte promotivni video novog BMW-ovog koncepta:



Pročitajte više o konceptima BMW i8 i i3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: