Nauka: sedišta za novu Astru OPC

Nova Opel Astra OPC koja je predstavljena početkom marta 2012. godine na sajmu automobila u Ženevi ima konstrukciju sedišta od termoplastičnog laminata sa vlaknastim ojačanjem (kompozita). To je prvo automobilsko sedište na svetu koje je urađeno po ovoj tehnologiji za masovnu proizvodnju automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

21:34

Default images

Korišćena plastika dolazi iz BASF-ovog proizvodnog programa Ultramid, a primena ovog materijala učinila je konstrukciju sedišta za 45% lakšim od prethodnih.

Termoplastični laminati sa vlaknastim ojačanjem, koji se još nazivaju i kompozitima, predstavljaju materijale impregnirane plastikom koji su dalje obrađeni u laminate.

Oni služe da ojačaju plastične delove koji u isto vreme treba da budu laki, ali i da poseduju izvanredne performanse. BASF je razvio dva posebna profila Ultramida za konstrukciju sedišta za Opel Astru OPC.
Zahvaljujući izuzetnoj jačini laminata, debljina zidova konstrukcije sedišta može biti veoma mala, što dalje značajno smanjuje težinu konstrukcije sedišta.

Struktura sedišta od kompozita dobija se kalupljenjem. To znači da se zagrejan i podesiv termoplastični laminat stavlja u kalup za ubrizgavanje, pretvara u željeni oblik i fiksira.

Naslon i bočna potpora sedišta u Astri OPC takođe su napravljeni od Ultramida.
Nova Opel Astra OPC imala je premijeru na sajmu automobila u Ženevi 2012.
Sedište može da se podesi na 18 različitih načina, što pruža optimalno prilagođavanje položaju tela vozača ili suvozača.

Kao i mnoga prethodna sedišta iz Opela, i sedište za Opel Astru OPC dobilo je u Nemačkoj nagradu Udruženja specijalista za zdrava leđa (Aktion Gesunder Rücken AGR).

Saznajte više o sedištima nove Astre OPC.

Saznajte više o novoj Astri OPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: