Kamere nadziru žute trake

Snimak video kamerom ubuduće će se koristiti kao dokaz za vožnju žutom trakom a kazne će stizati poštom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2009.

16:54

Default images

Ubuduće izbegavajte vožnju žutom trakom, zato što će vas snimati kamera. Taj snimak biće osnovni dokaz da ste prekršili zakon, sem ako ne vozite vozilo javnog prevoza i ono sa prvenstvom prolaza.

Ako vam se još jednom desi da svojim autom uđete u žutu traku, rizikujete da od MUP-a dobijete koverat sa zahtevom da platite 5.000 dinara. No, neće vas loviti policajci, već male kamere, jednostavno, po broju tablica.

Prema rečima šefa projekta Alekseja Makarova, karakteri na tablici se automatski prepoznaju.

“Ti karakteri zajedno sa slikom prekršaja i zajedno sa vrstom prekršaja putuju mrežom do centra u MUP-u, gde se upoređuje sa brojevima tablica onih koji su ovlašćeni da tu voze, a ako nisu, štampa se prekršajna prijava", objašnjava on.

Korist od žutih traka je nemerljiva, smatra pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković i zato je gradska uprava donirala četiri miliona dinara MUP-u za tu namenu.

"Samo žute trako ako uspemo da ispoštujemo, da se ne vozimo i ne krećemo njima u vremenskim ograničenjima kad to nemamo pravo, efekat je kao da imamo 300 novih autobusa", navodi Anđelković.

Dragan Bogosavac iz beogradske saobraćajne policije smatra da će kamere biti od velike pomoći.

"Saobraćajnoj policiji će znatno biti olakšan posao zato što sa potencijalima koje imamo ne možemo da odradimo u potpunosti sve ono što bi trebalo da odradimo u ovom gradu“, kaže Bogosavac.

Korist će odmah osetiti putnici GSP-a, ali će zato svi oni koji su do sada nezakonito koristili žutu traku, morati da se preorijentišu na belu traku.

Kamere se zasad nalaze na četiri mesta: dve na Brankovom mostu i po jedna u bulevarima: Vojvode Mišića i Despota Stefana.

Ipak, neće svako moći da prati rad kamera i samo će MUP znati ko je prekršio zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: