Premijera novog Avensisa u Parizu

Posle veoma uspešne varijante Avensisa 2, Toyota je na pariskom mondijalu predstavila naslednika.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.10.2008.

16:00

Default images

Nova verzija Avensisa zadržala je tradicionalni pristup putničkog automobila, ne tražeći nove koncepte, kao što to činili njeni konkurenti, dajući klasičnom putničkom autu agresivnije i sportske linije.

Avensis je pravi porodični auto i svojim izgledom (iako izgleda agresivnije od prethodne generacije) ni u jednom trenutku ne želi da se nadmeće sa novim Opelom Insigna ili Citroenom C5 koji imaju ambivalentne izglede, jer za Toyotu tradicija ostaje tradicija.
Međutim, nešto se ipak menja... Platforma je nova, što se vidi u većim dimenzijama. Novi Avensis je sada dug 4.70 m, tako da je sedan verzija dobila je 7 cm na dužini, a istovremeno zadržala savršenu proporciju. Vagon (break karavan) verzija duga je 4.76 m.

U unutrašnjosti vozila promene su skoro minimalne. Komandna tabla u mnogome podseća na tablu nove Fiat Krome, a izgubila je i dupli "kačket" koji je krasio prethodnu varijantu.
Što se motorizacije tiče, predstavljen je benzinski motor 1.8l Valvematic 147KS sa manuelnim menjačem od šest brzina ili sa automatskim menjačem "Multidrive S".

Treba napomenuti da Avensis emituje manje od 160 grama ugljendioksida po pređenom kilometru, što ga stavlja u grupu "neutralnih" zagađivača, ne dovoljno nizak nivo za dobijanje pomoći od države pri kupovini u Francuskoj, niti previsok za plaćanje dodatnog poreza na automobile koji zagađuju prirodnu sredinu.
Toyota nije predstavila nove dizel agregate. Već poznata verzija 2.0 l od 126 KS i 2.2 l od 177 KS. Međutim, motor od 2.2l će biti i u varijanti od 150 KS.

Pored toga, Avensis će u sebi imati najnovija tehnološka dostignića koja olakšavaju vožnju, kao i multimedijski sistem (MP3, MPEG4, IPOD, USB, Bluetooth).

Početak prodaje novog modela se očekuje početkom 2009. godine.

Piše: Frederik Milenković

Saznajte više o Salonu automobila u Parizu

Više slika modela predstavljenih u Parizu možete pogledati u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: