Volkswagen bi da kupi Alfa Romeo

U sklopu planova da pretekne japansku Tooytu, uprava Volkswagena (VW) razmatra mogućnost eventualne kupovine FIAT-ove robne marke Alfa Romeo, ako italijanski auto-gigant bude želeo da proda čuvenu filijalu za izradu sportskih i luksuznih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

08:42

Default images

Međutim, portparol FIAT-a izjavio je da nema plan prodaje brenda Alfa Romeo, kako je do sada više puta ponovio i izvršni direktor Serđo Markione.

"Alfa Romeo u svetu se prepoznaje kao brend sa sportskim genima i velikom tradicijom", piše glasilo nemačke automobilske industrije "Automobilvohe", pozivajući se na visoko rangiranog menadžera VW-a koji je kazao: "Ako takvo blago bude ponuđeno, mi ne smemo da oklevamo... predugo."

Alfa se već duže vreme dovodi u vezu sa Volkswagenom koji namerava da izdvoji 17,5 milijardi evra (22,3 milijarde dolara) za finansiranje plana, prema kome bi nemačka kompanija trebalo da do 2018. godine pretekne po veličini japansku Toyotu, sada najvećeg proizvođača kola na svetu.

Mnogi analitičari procenjuju da je nemački Volkswagen najuspešnija kompanija na svetu po broju poznatih robnih marki, koja prodaje praktično sve modele, od VW Golfa sa petoro vrata, do luksuznih limuzina, od Audija do teških kamiona Scania.

Predsednik VW-a Ferdinand Pih, koji planira širenje kompanije sa još dva brenda, početkom meseca okončao je preuzimanje studija od italijanske dizajn ikone Đorđeta Đuđara, autora sportskog kupea Alfa Romeo Brera.

Sada je najveći problem VW-a stanje njihove robne marke Seat, odnosno, kako da se pozicionira kao konkurent Alfa Romeu, pošto je objavio gubitak i prodaju svega 100.000 vozila u 2009. godini. Poređenja radi, Seat je lane prodao tri puta više automobila.

Pročitajte više o modelu Alfa Romeo Giulietta

Pročitajte više o konceptu Alfa Romeo Pandion

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: