Automobili

Četvrtak, 08.04.2010.

07:38

Novi FIAT Uno stiže 2011.

Špijunski fotografi otkrili su izgled modela koji će 2011. godine zameniti stari Punto. Reč je o gradskom mališanu sa kojim se vraća kultni naziv Uno.

Izvor: B92

Default images

Poklonici FIAT-ovih mališana već godinama sanjaju kako će se div iz Torina konačno okaniti proizvodnje velikih modela, poput Crome, i sve karte baciti na ono što mu najbolje ide: izradu malih automobila.

Odlični prodajni rezultati modela 500, Punta i Pande, nasuprot mršavim učincima Crome izvan Italije, daju im za pravo, a čini se da će im najavljenom paljbom dolazećih minija vapaji biti uslišeni.

Tako je za jesen 2010. najavljen naslednik sadašnjeg Seicenta (koji će se proizvoditi i u Kragujevcu), za proleće 2011. planirana je nova Panda u tehnološki sofisticiranijem, a dizajnerski robusnijem i naglašenijem terenskom izdanju (verovatno i za tržište SAD pod oznakom Jeep), a krajem iste godine gamu gradskih mališana upotpuniće - novi Uno!

Kultno ime neće biti oživljeno samo iz hira.

FIAT dobro zna da je i nakon toliko godina od prestanka proizvodnje u glavama mnogih Uno još živ kao jedan od sinonima za jednostavan, praktičan i povoljan gradski automobil.

Upravo u tim okvirima kretaće se i karakteristike budućeg noviteta, za koji će se koristiti platforma Punta II iz 2000. godine, osovinskog razmaka 246 centimetara.

Novi Uno, čije proporcije četvrtaste karoserije neodoljivo podsećaju na aktuelnu Pandu, biće dug 377 cm, širok 164 i visok 149 cm.

Izrada prvih serija kreće u Brazilu već ove godine za južnoamerička tržišta, a potom se seli u Tursku i - Srbiju, u Kragujevac.

Iz šumadijske fabrike Unići će kretati put istočne Europe.

Uno neće "pojesti" Pandu, jer to će biti jeftin model i pretežno, ali ne i jedino, namenjen istočnim tržištima, bez pretenzija da ugrozi znatno moderniju i skuplju buduću Pandu.

U skladu s tim biće i motori; poznati Fire benzinac 1.2 sa 60 i 80 KS te dizelaš 1.3 JTD sa 75 KS.

Cenom od oko 8500 evra trebalo bi da stane na žulj prvenstveno nešto većoj, ali i sirovijoj Daciji Sandero.

Izvor - AutoKlub.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: