Subvencije kupcima hibridnih vozila

Narednih nedelja očekuje se donošenje odluke koja predviđa subvencije za kupovinu tzv. hibridnih vozila u iznosu od oko hiljadu evra.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

22:40

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da se "pred Vladom Srbije nalazi uredba koja predviđa značajnu subvenciju za kupovinu takvih vozila koja su ekološki bezbednija".

Dulić je izrazio očekivanje i da će se u narednom periodu sa Ministarstvom finansija obezbediti određene olakšice što se tiče ukidanja carina prilikom kupovine hibridnih vozila.

On je podsetio da je nekoliko gradova u Srbiji izašlo u susret inicijativi Ministarstva da se za sve kupce tih vozila obezbedi besplatno parkiranje, što je, kako je naveo, veoma važno za Beograd, ali i druge gradove.

"Mi smo prva zemlja u regionu koja je dala podršku automobilskoj industriji koja proizvodi ekološka vozila", rekao je Dulić i kazao da je plan Ministarstva. kao i Fonda za zaštitu životne sredine da se obezbede subvencije svim gradovima koji žele da kupe autobuse za javni prevoz, a koji su ekološki prihvatljiviji i pouzdaniji.

"Namera je da kod naših gradjana pokrenemo svest o tome kako mogu ličnim primerom da doprinesu smanjenu emisija ugljen-dioksida. Nadamo se da ćemo ovom merom uticati na građane da odaberu vozilo koje proizvodi manje štetnih gasova", rekao je Dulić, podsetiviši da je korišćenje vozila na hibridni pogon jeftinije.

On je podsetio da takva vozila u gradskoj vožnji uopšte ne troše gorivo i ne proizvode ugljen-dioskid, čime, kako je naveo, predstavljaju uštedu za kućni budžet.

Saznajte kako rade hibridni automobili

Saznajte više o hibridnim automobilima:

Toyoti Prius III
Hondi Civic Hybrid
Toyoti Auris Hybrid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: