Moguće olakšice za hibridna vozila

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja zatražilo je od Vlade da ukine carinu na uvoz hibridnih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.01.2010.

09:13

Default images

Prema kriterijumima Ministarstva životne sredine uvoznih dažbina trebalo bi da budu oslobođena vozila koja za pogon kombinuju fosilna goriva i elektro pogon, vozila na vodonični pogon i vozila na elektro pogon.

O ovoj inicijativi treba da se izjasne Ministarstvo finansija i Uprava carine. U Ministarstvu ekologija očekuju da će ovaj predlog gotovo sigurno biti prihvaćen.

Pomoćnik ministra ekologije Aleksandar Vesić objašnjava da treba stimulisati prodaju hibridnih automobila koji emituju manju količinu ugljen-dioksida u atmosferu.

“Uprava carina ima prava i da ne postupi u skladu sa našim mišljenjem, ali ja sam stvarno optimista i verujem u to da će Uprava carina i Ministarstvo finkasija spoznati ono što je i u drugim zemljama EU, a to je da će oni i na ovaj nači pomoći smanjenju zagađenja vazduha na teritoriji Srbije”, očekuje Vesić.

Na našem tržištu trenutno se prodaju luksuznije verzije hibridnih automobila ali, kako kažu u predstavništvima auto kompanija, ovakav potez Vlade otvoriće vrata za uvoz modela hibridnih kola koji će biti finansijski dopstupniji našim građanima.
Lexus RX 450h
Direktor marketinga "Tojota Srbije" Marko Kruška kaže da je praksa uvođenja olakšica za hibridna vozila već zaživela u mnogim zemljama. “U velikom delu sveta, u Evropi svakako, hibridni automobili su povlašćeni u osnosu na klasične automobile i motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Da li su to povlastice pri parkiranju, olakšice pri registraciji, u nekim zemljama su čak i subvencije pri kupovini takvih automobila”, navodi Kruška.

Generalni direktor "Mercedes-Benza" u Srbiji Andreas Binder kaže da je interes svih proizvođača automobila da vozila koja su ekološki orijentisana imaju bolje tržišne uslove, odnosno niže cene.

“Trenutno mi imamo samo jedan hibridni model automobila i to je S400. Sa ovom odlukom srpske Vlade, sada razmatramo mogućnost da dopremimo još automobila na vaše tržižte, pre svega manja vozila, odnosno C i E klase, ali i modele iz serije ML. Zavisno od modela, ukidanjem carina cene bi mogle da budu niže i do 10 hiljada evra”, objašnjava Binder.



Najveća prednost hibridnih automobila je u uštedi na gorivu i zaštita životne sredine. U odnosu na standard građana Srbije, ova vozila za sada imaju vrlo visoku cenu. Zavisno od proizvođača, najjeftiniji hibrid u Srbiji trenutno košta oko 20 hiljada evra.

Saznajte kako rade hibridni automobili

Saznajte više o hibridnim automobilima:

Toyoti Prius III
Hondi Civic Hybrid
Toyoti Auris Hybrid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: