Koenigsegg kupuje Saab

Proizvođač sportskih automobila Koenigsegg postigao je sporazum o kupovini General Motorsove filijale Saab, čime će se poznati proizvođač luksuznih vozila posle dve decenije ponovo vratiti pod kontrolu Švedske, izveštava agencija Blumberg pozivajući se na izvor blizak korporacijama.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

08:00

Default images

Koenigsegg mora još da obezbedi oko 300 miliona dolara za okončanje finansiranja transakcije, navodi izvor koji je odbio da se predstavi zbog toga što su pregovori još u toku. Očekuje se da će kompanije uskoro precizirati najnoviji dogovor.

Švedska je ponovila spremnost da obezbedi garancije za 600 miliona dolara kredita koji će se dobiti od Evropske investicione banke (EIB), dok Koenigsegg i GM moraju da doprinsu sa oko 500 miliona dolara kapitala.

Pregovori sa Švedskom ostali su konstruktivni premda je vlada do sada odbijala da pruži garanciju za 300 miliona dolara potrebnih kupcima za dodatno finansiranje transakcije.

GM i Koenigsegg, sa sedištem u Angelholmu u Švedskoj, nastoje da idu dalje sa sprovođenjem dogovora dok se pregovori sa vladom Švedske nastavljau.

Portparol GM-a Rene Rašid-Merem izjavila je da je kompanija "spremna da odluči o budućnosti Saaba", ali da još nije vreme za defintivan komentar.

Dogovor sa proizvođačem sportskih automobila mogao bi da pomogne Saabu, koji se nalazi pod sudskom zaštitom od kreditora, da dobije garancije za kredite od EIB koji su nepohodni za preživljavanje kompanije.

Pod Koenigseggom kompanija Saab planira da lansira tri nova modela do 2012. godine, uključujući i električni automobil 9-3x, pošto se veruje da su ekološka vozila ključ za buduće uspehe.

GM je, inače, sredinom juna ove godine potpisao načelan ugovor o prodaji filijale Saab manjem švedskom proizvođaču luksuznih sportskih automobila Koenigsegg.

Posrnuli američki auto-gigant odlučio je da proda Saab, nakon što je zbog ogromnih dugova prethodno podneo zahtev za sudsku zaštitu od poverilaca.

Firma Koenigsegg sa svega 45 zaposlenih, osnovana je 1994. godine i proizvodi samo 20 deluks sportskih automobila godišnje koje prodaje za oko 1,4 miliona dolara po komadu.

U martu 2009. časopis "Forbes" je izabrao model Koenigsegg CCXR za jedan od najlepših automobila u istoriji auto - industrije.

Uslovi prodaje Saaba tada nisu objavljeni, ali se znalo da će finansijski deo sporazuma garantovati švedska vlada.
Prodaja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena do kraja trećeg kvartala ove godine, do kada bi trebalo da se odobri i kredit EIB od 600 miliona dolara.

Za kupovinu Saaba, pored Koenigsegga, bili su zainteresovani i američki investicioni fondovi "Renko" i "Merbanko", tvrdio je u junu "Financial times", a švedski mediji navodili su da je interesovanje pokazao i italijanski Fiat.

Analitičari su odmah obacili takvu mogućnost zbog toga sto je Fiat tada pregovarao o kupovini američkog Chryslera i nije uspeo da preuzme evropske GM robne marke, kao što su Opel i britanski Vauxhall.

Saab je 2008. godine prodao 93.000 vozila u svetu i zapošljava oko 3.400 radnika u švedskoj, što zajedno sa snabdevačima obuhvata oko 15.000 radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: