Mazda na vodonik u Norveškoj

Japanski proizvođač automobila Mazda objavio je da je u sklopu projekta "Vozila na vodonik na putevima Norveške" (HyNor) isporučio toj zemlji automobile Mazda RX-8 Hidrogen RE.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2008.

07:00

Default images

Mazda je memorandum o učešću u HyNor, nacionalnom projektu čiji je cilj uspostavljanje saobraćaja koji koristi obnovljive izvore energije bazirane na pogonu na vodonik, potpisala krajem 2007. godine.

Do sada su Mazdina vozila na vodonik korišćena samo u Japanu i posle prvog testa u Norveškoj, ta kompanija, kako je rekao njen direktor razvoja zadužen za koncept vozila na vodonik Akihiro Kašivagi, planira da iskoristi iskustva i rezultate za dalji razvoj.
HyNor je jedinstvena inicijativa koja podrazumeva izgradnju infrastrukture neophodne za upotrebu energije vodonika na putu dužine 580 kilometara, od Osla do Stavangera, navodi se u saopštenju.

Na tom delu puta podignute su i stanice na kojima je vozila na vodonik moguće dopuniti gorivom.

Cilj Norveške je da u nekoj kasnijoj fazi vodonik bude gorivo za autobuse, taksi vozila i privatne automobile, kao i da se koristi u gradskom, međugradskom, regionalnom i međunarodnom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: