Izrael se skida sa nafte

Alijansa Renault-Nissan potpisala je ugovor o početku serijske proizvodnje automobila na električni pogon za Izrael, u okviru projekta razvoja alternativnih energentskih izvora.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2008.

12:00

Default images

Izvršni direktor Renault-Nissana Karlos Gon izjavio je da će električni automobili imati gotovo iste karakteristike kao i većina vozila koja se kreću na benzin. Moći će da pređu oko 100 kilometara u gradu i do 160 kilometara na otvorenom putu s jednim punjenjem baterije, brzinu od stotinu kilometara dostizaće za 13 sekundi, dok će im najveća brzina biti 110 kilometara na sat.

Gon je u Jerusalemu rekao da je glavni razlog zbog koga je Izrael izabran za lansiranje novog vozila taj što 90 odsto Izraelaca vozi manje od 70 kilometra dnevno, a svi veći urbani centri nalaze se u krugu od 150 kilometara.

Automobil, koji će se proizvoditi u Evropi, pokretaće se na baterije razvijene u Nissanu i japanskoj firmi NEC. Može se očekivati da se u upotrebi nađe 2011. godine. Prototip takvog automobila već se nalazi na putevima u Izraelu.

"Biće to ekološki najneškodljiviji automobil serijske proizvodnje na tržištu", izjavio je Gon na ceremonji predstavljanja "Prevoza bez goriva".

Gon je naglasio da će vozilo koštati isto, ili čak manje, od sličnih automobila koji se pokreću na benzin i da će imati "doživotni garantni rok".

On je naglasio da će Renault-Nissan novi auto prodavati i u jednom broju evropskih i azijskih zemalja, a kasnije i u SAD. Računa se da će godišnja potražnja na izraelskom tržištu biti između 10.000 i 20.000 vozila.

Projektom nazvanim "Bolje mesto" (Better Place), čiji je novi automobil samo deo, predviđena je i izgradnja mreže od 500.000 stanica za dopunu baterija širom Izraela.

Kada su baterije na izmaku, kompjuter u automobilu upozoriće vozača na potrebu da se one dopune i ukazati mu gde se nalazi najbliže mesto za punjenje.

Više o projektu "Better Place" možete pročitati na stranicama BIZ sekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: