Borba sa visokim porezom – kako je Ford "izigrao" američku carinu

Sve žešći trgovinski rat između SAD i Kine doneo je ogroman rast poreza koji umnogome utiče na prodaju automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

13:20

Borba sa visokim porezom – kako je Ford

Američki predsednik značajno je podigao stopu poreza za sve proizvode iz Kine, a među njima su umnogome zastupljeni upravo automobili.

Kako ih to ne bi koštalo mnogo novca, odnosno kako bi i dalje imali profitabilan uvoz u SAD, proizvođači se dovijaju i traže "rupe u zakonu" kako bi izbegli te dodatne poreze.

Možda i najbolji primer toga je upravo jedna američka kompanija Ford, koja ima ogroman uvoz iz Evrope u domovinu jer proizvodi svoj mali komercijalni model Transit Connetc u Španiji.

S obzirom da je još pre 55% SAD uveo porez na uvoz lakih komercijalnih vozila iz Evrope od 25%, dok za standardne automobile iznosi 2,5%, Ford je pronašao način kako da ga izbegne.

Gigant iz Detroita je u Španiji "pakovao" Transit Connect kao standardni automobil dodavanjem zanje klupe i stakala iza B stuba, a onda je u SAD uklanjao tu klupu i stakla i transformisao svoj model u standardno teretno vozilo.

Matematički, Fordu je za tu transformaciju bilo potrebno samo dva i po sata po automobilu, što je omogućilo kompaniji uštedu od čak 250 miliona dolara od debija Transita Connect 2002. godine.

Nakon što je to otkriveno, američka Uprava carina je od 2013. primorala Ford da plaća porez od 25% na svaki uvezen Transit Connect, umesto 2,5%, zbog čega je Ford odmah pokrenuo tužbu pred Američkim sudom za međunarodnu trgovinu, i dobio slučaj.

Tako je Ford pokazao kako u praksi izgleta takozvani "tarifni inženjering", koji će sigurno biti sve zastupljeniji i u budućnosti, bar dok je aktivan pomenuti trgovinski "rat između SAD i Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: