Mazda potvrdila – 2019. se vraća rotacioni motor

Kompanija Mazda potvrdila je da će 2019. godine vratiti u "život" legendarni rotacioni motor.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 03.03.2018.

11:01

Mazda potvrdila – 2019. se vraća rotacioni motor
Skyactiv-X (Foto: Getty images)

Mazda će u okviru novog Zoom-Zoom 2030. plana razviti potpuno električni automobil koji će se pojaviti sledeće godine.

Nema većih detalja, ali je potpredsednik prodaje i korisničkog servisa za Evropu Martijn ten Brink potvrdio da će EV vozilo imati opciju sa produžetkom dometa u obliku novog "Vankel" motora.

Iako se ističe da to nije potpuno neophodno, jer prosečan kupac putuje oko 60 kilometara dnevno od kuće do posla i natrag, cilj rotacionog motora je da otkloni brige potrošača.

Pomenuta jedinica neće imati turbopunjač. Imaće isključivo ulogu generatora i biće pozicionirana nisko kako bi održavala centar gravitacije niskim.

Ističe se da će zbog oblika "velike kutije za cipele" raditi bez vibracija, pa vozači neće ni primetiti da je aktiviran.

Ipak, uprkos velikom fokusu ka elektrifikaciji, u Mazdi su uvereni da motor sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) ima potencijal.

"U očima Mazde, motor na gorivo je daleko od otpisanog. Čak i za 15 ili 25 godina, motor na gorivo će ostati bitan deo automobila, jer ga koriste i hibridi i plug-in hibridi", kaže Brink.

Mazda planira da poveća toplotnu efikasnost svojih SUS motora na oko 56% to bi omogućilo budućim modelima da budu u rangu modernih EV u smislu emisije štetnih gasova.

Skyactiv-X tehnologija, prvi benzinski motor na paljenjem sa kompresijom, biće spreman za tržište za nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: