Japanski modeli nepoželjni u Iranu, ako se prave u SAD

Najmanje 500 vlasnika automobila u Iranu ne može da registruje vozila japanskih i nemačkih marki - samo zato što su proizvodena u Sjedinjenim Državama.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2016.

10:39

Japanski modeli nepoželjni u Iranu, ako se prave u SAD

Iranske vlasti su još ranije zabranile uvoz američkih automobila u tu zemlju, a sada se otišlo korak dalje - na ulicama Irana nepoželjni su i modeli japanskih i nemačkih auto-brendova, kao što su Toyota i Honda, u slučaju da se izrađuju u fabrikama u SAD, piše Japan tajms.

Na taj način, definicija šta je to američki automobil proširena je na sva motorna vozila koja imaju oznaku Made in USA, bez obzira iz koje zemlje je vlasnik fabrike u kojoj se prave. Međutim, iranska policija se tu i tamo zbuni, pa se dogodi da se vlasnicima nekih japanskih automobila proizvedenih u Japanu uskrati mogućost registracije.

Tako se jedan Iranac požalio da nije mogao da registruje Toyotu Prius koju je kupio supruzi za rođendan, iako se ovaj automobil izrađuje u fabrici u Zemlji izlazećeg sunca.
Kolateralna žrtva zabrane uvoza - japanski Prius
Udruženje uvoznika automobila u Iranu procenjuje da se broj novih automobila japanskih i nemačkih kompanija, koji dolaze iz SAD, a koje je nemoguće registrovati, kreće oko 500.

U tom udruženju navode da su sva ova vozila legalno uvezena u zemlju i da su na njjih plaćeni svi državni nameti. Inače, Toyota i Honda zvanično ne izvoze svoje automobile u Iran, pa ne mogu da pomognu vlasnicima neregistrovanih vozila da reše ovaj problem.

U slučaju da ih policija uhvati da voze automobile koji nisu registrovani, kupci se suočavaju za zatvorskom kaznom u trajanju i do godinu dana.

Progon novih američkih automobila započeo je kada je vrhovni iranski verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, kritikovao pokušaj uvoza vozila marke Chevrolet i pozvao vlasti da podrže lokalnu proizvodnju automobila. Nakon izjave iranskog verskog lidera, otkazan je sporazum o uvozu 200 Chevroleta u tu zemlju, koji su, da ironija bude veća, bili proizvedeni u Južnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: