Automobili

Petak, 21.06.2013.

12:30

Tesla uvodi punktove za brzu zamenu baterija

Proizvođač luksuznih električnih automobila, američka kompanija Tesla Motors, predstavila je u Los Anđelesu koncept brze zamene baterija. Nova usluga omogućiće vlasnicima da u roku od samo minut i po nastave svoje putovanje sa novim, punim baterijama u vozilu.

Izvor: B92

Default images

Punktovi za takozvanu "trampu" baterija biće do kraja 2013. godine postavljeni najpre u Kaliforniji, u kojoj ima najviše vlasnika modela Tesla S, a zatim i duž puta koji spaja Boston i glavni grad, Vašington.

Izvršni direktor kompanije, Elon Musk, rekao je da će procedura zamene baterija, koja traje oko 90 sekundi, biti veoma praktična i da neće iziskivati od putnika da napuštaju vozilo. Usluga će koštati između 60 i 80 dolara, a po istoj ceni, vlasniku će u povratku biti vraćene njegove originalne i potpuno napunjene baterije.

Takođe, biće omogućeno i da se baterije isporuče vlasniku na njegovu kućnu adresu. Mesta za "trampu" nalaziće se u blizini postojećih stanica za brzo punjenje, a svaki punkt koštaće američku kompaniju u proseku oko pola miliona dolara.

U opticaju će u početku biti 50 kompleta baterija, a ako se za tim ukaže potreba, Tesla će obezbediti dodatne komplete. Važno je napomenuti da je model Tesla S od početka dizajniran tako da omogućava kratkotrajnu zamenu baterija, tako da postojeći vlasnici neće morati da vrše nikakve izmene na svojim automobilima.

Pogledajte kako je model Tesla S prošao na testiranju Consumer Reportsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: