Automobili

Petak, 25.01.2013.

12:25

Nastavak saradnje Toyote i BMW-a

BMW grupacija i Toyota Motor korporacija (TMC) potpisale su u četvrtak 24. januara obavezujući ugovor o dugoročnoj saradnji te dve kompanije. Saradnja će obuhvatiti rad na zajedničkom razvoju sistema gorivnih ćelija, arhitekture i sastavnih delova za sportska vozila, kao i na zajedničkom istraživanju i razvoju laganih tehnologija.

Izvor: B92

Default images

Osim toga, BMW i Toyota potpisale su i obavezujući sporazum o početku zajedničke saradnje na polju istraživanja nove generacije litijumskih baterija, kao drugu fazu zajedničkog rada koja je otpočela u martu 2012.

Dve kompanije su sigurne da je tehnologija gorivnih ćelija jedno od rešenja neophodnih za postizanje nultih emisija. BMW grupacija i TMC deliće svoje tehnologije u zajedničkom razvoju najvažnijih sistema za vozila sa gorivnim ćelijama.
Toyota FCV-R Concept iz 2011. sa pogonom na vodoniène gorivne æelije
Ovaj sistem, koji bi trebao da bude potpuno razvijen u 2020. godini, neće sadržati samo sklop gorivnih ćelija, već i rezervoar sa vodonikom, motor i bateriju.

U sporazumu o saradnji dalje se kaže da će kompanije zajedničkim snagama raditi na proceni razvoja infrastrukture za punjenje vodonikom i na pravljenju kodeksa i standarda neophodnih za popularizaciju vozila na gorivne ćelije, piše u sporazumu o saradnji.
BMW M6 Coupe za 2012.
BMW i Toyota su se složili i o izradi studije izvodljivosti koja treba da bude gotova do kraja 2013. godine, a koja bi definisala zajednički nacrt platforme za sportsko vozilo srednje veličine. Dva proizvođača planiraju da na najvišem nivou kombinuju svoje tehnologije i znanja kako bi maksimalizovali zadovoljstvo korisnika.

Kompanije će zajedničkim snagama raditi i na razvoju takozvanih laganih tehnologija, za izradu karoserije vozila, koristeći najmodernije materijale kao što su ojačani kompoziti.

BMW i Toyota planiraju i da zajednički razviju nove baterije zasnovane na litijumu, sa znatno većom gustinom energije od sadašnjih litijum-jonskih baterija.

Pročitajte više o Toyotinim planovima za vozila sa gorivnim ćelijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: