Automobili

Petak, 08.05.2015.

09:45

Galerija: BMW slavi 40 godina Serije 3

BMW je u četvrtak 7. maja predstavio redizajn aktuelne Serije 3. Bavarski proizvođač iskoristio je ovaj događaj kako bi obeležio važan jubilej - četiri decenije od lansiranja prve generacije tog modela.

Izvor: B92

Default images

Za proteklih 40 godina Serija 3 bila je za BMW ono što je Golf za Volkswagen – najpopularniji model u gami.

U znak obeležavanja 40 godina postojanja ovog modela, BMW je objavio kratak video posvećen svim zaljubljenicima u modele Serije 3:



Prva generacija, E21, predstavljena je 1975. godine kao zamena za dotadašnje modele, 1500 i 2002 kupe.
Prva generacija
Ovaj automobil imao je karoseriju sportske limuzine, a proizvodio se u verziji sa dvoja vrata. Na početku, najsnažnija verzija 320 imala je motor snage 109 ks.

Već prva generacija Serije 3 pokazala se kao veoma uspešan model, tako da je posle šest godina proizvodnje sa trake sišao milioniti automobil.
Druga generacija
Naslednik se pojavio 1982. godine. Ovaj BMW imao je savremeniju i elegantniju liniju. U početku se izrađivao u verziji sa dvoja vrata, da bi već 1983. bio predstavljen model sa četvoro vrata, a zatim i prvi kabriolet i karavan Serije 3.

Druga generacija značajna je i po tome što je u okviru nje prvi put lansirana M verzija jedne “trojke”, ali i redni šestocilindrični dizel motor.
Treæa generacija
Model treće generacije Serije 3 koji se pojavio 1990. doneo je novi, aerodinamičniji dizajn i drugačiju siluetu koju karakteriše zakošena hauba i nešto uzdignutiji zadnji deo automobila.
Èetvrta generacija
Četvrta generacija pojavila se 1998. godine.

Ovaj automobil imao je idealan raspored mase po osovinama u odnosu 50:50 .
Peta generacija
BMW je 2005. predstavio petu generaciju Serije 3, uz dodatno unapređena dizajnerska i tehnološka rešenja, zahvaljujući kojima je na auto-salonu u Njujorku dobio nagradu za Svetski automobil godine.
Šesta generacija (redizajn)
Poslednja, šesta generacija popularne “trojke” prikazana je prvi put u javnosti u oktobru 2011. u Minihenu.

Početkom maja 2015. stigla je i restilizovana verzija da upotpuni jubilej.

Pogledajte galeriju fotografija svih šest generacija BMW-ove Serije 3

Koji od modela iz istorije BMW-a Serije 3 se vama najviše dopada?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: