Ruski terenci su ipak neprevaziđeni

Rusija je zemlja beskrajnih prostranstava, a da bi se savladali nepristupačni tereni potrebna su i specijalna vozila. Jedno od njih izgleda krajnje neobično i zove se Šerp.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

11:04

Ruski terenci su ipak neprevaziđeni
YouTube Screenshot

Vozilo čije ime u prevodu označava zmiju, na prvi pogled izgleda kao igračka - kutijasta karoserija na koju su priukačeni džinovski točkovi koji se gotovo dodiruju.

Međutim, upravo zbog ovakve konstrukcije, Šerp ima neverovatne manevarske sposobnosti, a u stanju je da savlada sve vrste terena uključujući i vodene prepreke: Zbog ogromnih točkova i velikog odstojanja od tla, Šerp može da savlada prepreke visine i do 70 cm, da "zapliva" kroz poluzaleđeno jezero, manevriše u mestu, poput tenka...

Vozilo ima masu od svega 1.300 kg, a pogoni ga četvorocilindarski 1.5 litarski dizelaš sa samo 44 ks. Snaga se na točkove prenosi pomoću manuelnog menjača sa pet brzina a u stanju je da razvije maksimalnih 45 km/h na kopnu i 6 km/h u vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: