Automobili

Sreda, 12.09.2007.

11:51

Protiv smanjenja emisija CO2

Nemački proizvodjači skupih sportskih vozila i francuski proizvodjači automobila su kao "apsolutno naivnu" i "poptuno nerealnu" ocenili inicijativu Evropske komisije za smanjenje emisije ugljendioksida. (Tanjug)

Izvor: B92

Default images

Komisija namerava da do 2012. godine smanji dozvoljenu količinu ugljendioksida u izduvnim gasovima automobila sa sadašnjih 160 grama po kilometru vožnje, na 120 grama, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Projekat direktive, kojom bi se regulisao nivo emisije ugljendioksida, EK planira da dostavi članicama EU na usvajanje u prvoj polovini 2008. godine.
Predsednik nemačke kompanije "Porše" Vendelin Videking smatra da su planovi Komisije "apsolutno naivni" i fizički neizvodljivi za automobile te marke.

On smatra da će uvodjenjem opštih normi emisija izduvnih gasova za putničke automobile, kola luks klase biti istisnuta sa tržišta u korist mašina srednje snage.

Stoga nemački proizvodjači skupih vozila predlažu da se uvedu diferencirane norme emisije, u zavisnosti od klase.

Čelnik francuske kompanije "Pežo Sitroen" Kristian Štrajf je namere Brisela okarakterisao kao "totalno nerealne".

Evropska komisija je, medjutim, već zapretila sankcijama evropskim proizvodjačima automobila u slučaju da odbiju da ispune direktivu EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: