Staro za novo: put do novog Punta

Proceduru zamene starog automobila za novi kragujevački Punto uz popust od 1.000 evra, koja treba da počne 15. aprila, građani će, prema informacijama iz Ministarstva ekonomije, završiti za dan.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2009.

14:00

Default images

Vlasnici automobila starijih od deset i više godina sa motorima bez ekološkog standarda, koji su se ranije prijavili za kupovinu Punta 188 i sa ovlašćenim prodavcem potpisali predugovor u kome se precizira rok isporuke vozila, potrebno je da odu u jedan od devet reciklažnih centara u Srbiji.

U centru za reciklažu kupac će predati vozilo i na uvid dati ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu, a od centra dobija potvrdu o prijemu vozila i tablice recikliranog automobila.

Potom građanin odlazi u policijsku stanicu gde predaje tablice, saobraćajnu dozvolu i potvrdu od centra za reciklažu. Policija mu izdaje saobraćajnu dozvolu na kojoj je dokaz o odjavi vozila i kupac odlazi kod ovlašćenog prodavca Punta 188 i preuzima vozilo.

Moguchnost da recikliraju stari automobil i dobiju popust od 1.000 evra za kupovinu Punta 188 imaju građani čiji je automobil star 10 i više godine, sa motorom koji ne ispunjava euro 3 ekološki standard i koji mora biti kompletan i u voznom stanju.

Vozilo koje građanin reciklira mora biti registrovano u Srbiji u skladu sa važećim propisima, a pravo zamene "staro za novo" imaju i oni građani, kojima je, posle 1. marta, istekla registracija.

Program zamene "staro za novo", prema informacijama iz Ministarstva ekonomije, važi i za državljane Srbije koji poseduju propisno izdato i važeće ovlašćenje za upravljanje i raspolaganje automobilom registrovanim u Crnoj Gori, koje je izdato pre 1. januara 2008. godine.
Cena osnovnog modela kragujevačkog Punta, odnosno "actual punta" iznosi 6.999 evra, ali građani, sistemom zamene "staro za novo", mogu da ga kupe za 5.999 evra.

U ponudi su još četiri modela Punto 188 i to - Dynamic, Dynamic A/C, Emotion i Emotion ABS i za sve njih važi popust od 1.000 evra.

Cena Punta dynamic bez popusta iznosi 7.999 evra, Dynamic A/C - 8.599 evra.

Punto emotion košta 8.999 evra, a Punto emotion ABS- 9.699 evra.

Reciklažu automobila obavlja devet reciklažnih firmi - "Centar za reciklažu" u Železniku i Novom Sadu, "Metalopromet za reciklažu otpada i preradu metala" a.d. iz Kule, "Doo Energogrom" iz Bele Crkve, "Inos sinma ad" iz Sevojna, "Inos napredak" iz Šapca, "Maksi co doo" iz Aleksinca i "Ecoteq" iz Beograda (Dobanovački put bb).

Tu su još i firma za reciklažu metalnih i nemetalnih otpadaka i ostataka "Braća Ilić" iz Bačke Palanke i društvo sa ograničenom odgovornošću za sakupljanje, primarnu preradu i promet industrijskih otpada "Zastava reomat" iz Kragujevca.
Prodajom i distribucijom automobila Punto 188 u Srbiji bave se preduzeća "Zastava promet" u Kragujevcu, Beogradu i Somboru, "Delta" i beogradska auto-kuća "Voždovac".

Informacije o programu zamene starih automobila za novi Punto 188 uz popust od 1.000 evra, građani mogu da nađu na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja www.merr.gov.rs.

Kupac Punta za koji je odobren popust od 1.000 evra, može da ga otplaćuje i na kredit, uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 odsto i na period od pet ili sedam godina.

Tako je rata za osnovni model Punta na pet godina 112 evra, a na sedam godina 84 evra.

U prodajnoj mreži Zastave iz Kragujevca za kupovinu automobila Punto evidentirano je ukupno 9.285 rezervacija, od kojih je 7.013 bilo za kupovinu po sistemu "staro za novo", saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Među zahtevima je 2.272 onih koji žele Punto da kupe uz subvencionirani kredit sa godišnjom kamatom od 4,5 odsto, a od početka primanja rezervacija, od 24. februara, dnevno je prosečno stizalo 1.857 zahteva klijenata, sve do subote 28. februara.

Prema sporazumu sa Fiatom u Kragujevcu bi u ovoj godini trebalo da bude sklopljeno najmanje 15.000 automobila Punto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: