Bez ukidanja carine za Hibride?

Još uvek se nijedan pojedinac niti kompanija nisu obratili Ministarstvu sa zahtevom za ukidanje uvozne dažbine za automobile na hibridni pogon, piše Danas.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

15:33

Default images

Iako je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pre više od 20 dana donelo direktivu kojom bi uvoz automobila na hibridni pogon mogao da bude oslobođen od carine, tim povodom se još uvek niko nije obratio nadležnima.

Pomoćnik ministra životne sredine Aleksandar Vesić kaže da direktiva predstavlja mišljenje, odnosno preporuku koje Ministarstvo upućuje Upravi carina.

„Uprava carina donosi odluku da li bi proizvod trebalo da bude izuzet od plaćanja uvoznih dažbina. Kada je reč o ekološkim proizvodima, njihov odgovor je do sada uvek bio potvrdan, te očekujemo da će i kod ukidanja carina na uvoz hibridnih automobila to biti slučaj. Jedini problem je što nam se do sada niko nije obratio sa takvim zahtevom, ni kupci hibridnih automobila niti njihovi distributeri“, objašnjava Vesić.

Ovakve preporuke je Uprava carina uvažavala već nekoliko godina, a prvi put u direktivi se pojavljuje mogućnost smanjenja carina za uvoz automobila na hibridni pogon, zbog činjenice da emituju manju količinu ugljen-dioksida u atmosferu.

Cena hibrida, ukoliko bi uvozne dažbine bile ukinute, bila bi niža od 2.000 do 10.000 evra, u zavisnosti od modela.

Saznajte kako rade hibridni automobili

Saznajte više o hibridnim automobilima:

Toyoti Prius III
Hondi Civic Hybrid
Toyoti Auris Hybrid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: