Automobili

Sreda, 07.08.2013.

10:36

Opel se vraća vizionarskim konceptnim automobilima

Opel će na auto-salonu u Frankfurtu predstaviti koncept Opel Monza. Na taj način, ovaj proizvođač nastavlja tradiciju prezentovanja inovativnih konceptnih automobila, od kojih su mnogi kasnije dobili svoje uspešne serijske verzije.

Izvor: B92

Default images

Koncept Opel Monza imaće svetsku premijeru na Sajmu automobila u Frankfurtu koji se održava od 12. do 22. septembra 2013. godine. Ovaj automobil, koji će biti izložen na Opelovom štandu u Hali 8, ima za cilj da posetiocima pokaže šta mogu da očekuju od proizvođača iz Riselshajma u budućnosti.

U Opelu kažu da su efikasnost i povezivanje dve glavne teme na vrhu liste prioriteta u razvoju nove generacije Opelovih modela. Ove suštinske vrednosti su takođe vidljivo izražene kroz evoluciju Opelove filozofije dizajna – "vajarsko umeće sreće nemačku preciznost", gde konture karoserije sada prenose novi doživljaj sportskog duha umesto čiste snage mišića.
Opel Experimental GT iz 1965.
Iako nije izlagao konceptni automobil na svakom frankfurtskom auto-salonu, Opel je to činio često, a mnoga od tih vozila označavala su značajne prekretnice izražavajući ili predviđajući nove trendove u auto-industriji. Donosimo vam pregled najvažnijih Opelovih konceptnih automobila koji su prvi put predstavljeni na Sajmu automobila u Frankfurtu u poslednjih pet decenija.

Prvi automobil tog tipa bio je Experimental GT koji je imao premijeru na Sajmu automobila u Frankfurtu 1965. godine. Opel Experimental GT je doneo koncept pristupačnog, sportskog automobila. Sa velikim entuzijazmom je dočekan od stane medija i javnosti, a samo tri godine kasnije ovaj koncept je pretočen u stvarnost -1968. godine Opel GT je postao prvi evropski konceptni automobil koji je ušao u serijsku proizvodnju.
Opel CD iz 1969.
Ali proizvođač iz Riselshajma ubrzo je otišao korak dalje - 1969. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu predstavljen je Opel CD. To je bio čistokrvni Gran Turismo zasnovan na tehnologiji modela Opel Diplomat.

I ovaj koncept je dalje razvijan i na kraju je primenjen u niskom obimu proizvodnje.

Opelovi konceptni automobili iz 1960-ih su ustvari bili toliko uspešni da su nekoliko godina kasnije i drugi evropski konkurenti počeli da razvijaju i predstavljaju svoja konceptna vozila.
Opel GT2 iz 1975.
U prvoj fazi stvaranja Opelovih konceptnih automobila, u centru pažnje bili su emotivni, elegantni kupe modeli, ali prva naftna kriza iz 1973. godine usmerila je pažnju na nove detalje kao što su potrošnja goriva, aerodinamičnost i efikasnost uopšte, uključujući i bezbednost i unutrašnjost vozila.
Opel GT2 iz 1975.
Ovo je prvi put primenjeno kod koncepta Opel GT2 koji je 1975. godine posetiocima salona u Frankfurtu otkrio futuristički klinasti oblik i klizna vrata.

I njegova unutrašnjost je bila ispred svog vremena: sportska sedišta su izrađena od pojedinačnih komponenti, kokpit se sastojao od naizmeničnih modula sa digitalnim displejima, a čak je imao i ugrađen kompjuter.
Opel TECH 1 iz 1981.
Opelovo vozilo TECH 1 donelo je nove trendove i izazvalo pažnju publike na Sajmu automobila u Frankfurtu 1981. godine.

Sa prednjom stranom i siluetom koje su bile inspiracija za prvu Omega generaciju koja se pojavila pet godina kasnije, TECH 1 je predstavljao prekretnicu u domenu aerodinamičnosti sa koeficijentom otpora vazduha od 0,235.

Njegova unutrašnjost bila je jednako revolucionarna. Elektronski digitalni instrumenti i elektronska dugmad kontrolisali su sve funkcije sem kočnica, gasa i kvačila.
Opel Junior iz 1983.
Početkom 1980-ih, učesnici na tržištu, dizajneri i inženjeri su počeli sa se fokusiraju na male automobile koji bi novim kupcima – posebno mladim osobama, ženama i stanovnicima gradskih područja – omogućili pristup individualnoj mobilnosti.

Godine 1983. Opel je u Frankfurtu predstavio koncept Junior. Bio je dugačak svega 3,4 metra, 21 cm kraći od prve generacije Corse koja je lansirana tek godinu dana ranije.
Opel Junior iz 1983.
Iz današnje retrospektive, Junior možemo posmatrati kao prethodnika aktuelnog lifestyle gradskog automobila, modela ADAM.

Junior je ponudio mnoštvo ideja u unutrašnjosti, od lako zamenjivih instrumenata do presvlaka za sedišta koje su mogle da se pretvore u vreće za spavanje, i vizionarski navigacioni sistem.
Opel G90 iz 1999.
Kada su novi, pooštreni standardi emisije u Evropi objavljeni za budući period (kao Euro 4 norma za 2005.), Opelova odeljenja inženjeringa i dizajna osmislili su kako bi budući, čistiji kompaktni automobil mogao da izgleda.

Prvi rezultat bio je Opel G90 koncept sa izuzetno niskom emisijom, prikazan na salonu 1999. godine. G90 je imao masu od samo 750 kg.

Njegovo ime kaže sve: zahvaljujući njegovoj laganoj konstrukciji, trocilindričnom benzinskom motoru nove generacije i veoma niskom koeficijentu otpora vazduha od 0,22, imao je emisiju CO2 od samo 90 g/km.
Opel Frogster iz 2001.
Godine 2001. Opel se u Frankfurtu pojavio sa Frogster konceptom. Ovaj auto nije imao tipičan krov, već čvrstu, elektropomičnu roletnu.

Sa četiri pojedinačno sklopiva sedišta, vozač je mogao da pretvori Frogster u roudster, kabriolet ili pik-ap na pritisak dugmeta.
Opel Insignia Concept iz 2003.
Dve godine kasnije, na sajmu 2003. godine, Opel je prikazao sasvim novu studiju vozila pod imenom Insignia.

Ovaj konceptni automobil dao je mnogo više od svog naziva Opelovom istoimenom modelu nove generacije iz 2008. godine. Njegov dizajnerski jezik takođe je imao značajan uticaj na Opelove modele u serijskoj proizvodnji koji su usledili.
Opel Insignia Concept iz 2003.
Koncept Insignia doneo je napredan, elegantan dizajn i inovacije kao što je LED tehnologija osvetljenja.
Opel Flextreme iz 2007.
Opelovi najnoviji konceptni automobili su se u velikoj meri fokusirali na električnu mobilnost.

Studija iz 2007. godine, Opel Flextreme koncept, bila je prekretnica u razvoju električnog pogona sa svojom inovativnom E-Flex arhitekturom. Polazna ideja je bila da osobe koje putuju na posao vozeći u čisto električnom režimu mogu da pređu do 55 km zahvaljujući litijum-jonskoj bateriji u automobilu.
Opel Flextreme iz 2007.
Mali dizel motor koji bi služio kao generator struje, omogućio bi proizvodnju električne energije kako bi se produžio domet automobila. Na taj način, automobil bi mogao da pređe stotine kilometara bez zaustavljanja.

Prednja grafika Flextreme koncepta inspirisala je dizajn Opel Ampere koja je lansirana 2011. godine, i koja je proglašena evropskim automobilom godine za 2012, zahvaljujući sličnoj tehnologiji.
Opel RAK e iz 2011.
Poslednje poglavlje Opelovih konceptnih automobila iz Frankfurta pripada vozilu RAK e iz 2011. Ovaj eksperimentalni automobil sa lakom konstrukcijom pokazao je da, uz minimalne troškove potrošnje energije, električna mobilnost može da bude moguća i pristupačna mladim vozačima od 16 godina starosti.

Opel je u međuvremenu intenzivno radio na sledećem poglavlju svojih konceptnih studija. Rezultat toga je upravo Opel Monza, koncept koji će biti prikazan na 65. salonu automobila u Frankfurtu od 12. septembra 2013.

Saznajte više o novom konceptu Opel Monza.

Vozili smo: Opel Ampera.

Vozili smo: Opel Astra GTC 1.6 Sport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: