Britanci o našem fijatu: Nije loše!

Britanski časopis Independent imao je već priliku da na međunarodnoj prezentaciji u Torinu testira "srpski fijat". Kažu: Nije loše.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2012.

15:26

Default images

FIAT je poznat po tome da je mnogo uspešnjiji u proizvodnji malih putničkih automobila. Model 500L predstavlja pokušaj kompanije da ispravi taj nedostatak.

Plan je predviđao da se tržištu ponudi dovoljno veliko putničko vozilo koje bi od popularnog FIAT-a 500 preuzelo ime i određene osobenosti, uz nadu da će nešto od magije sa manjeg preći i na veći model.
Motori: benzinski 0.9 L Twin Air (105 ks) i 1.4 L atmosferski (95 ks); dizel 1.3 L MultiJet (85 ks)
Upravo zbog toga FIAT se i opredelio za oznaku 500L pre nego za, recimo, Multipla ili 600, iako bi ta imena više odgovarala automobilu ovakvih dimenzija.

Isuviše je rano da bismo mogli proceniti da li će nova FIAT-ova formula "upaliti" kod kupaca. Ipak sudeći na osnovu uspeha koji je BMW postigao kada je na osnovama malog MINI-ja predstavio MINI Countryman, može se pretpostaviti da će se slično dogoditi i sa modelom 500L.
Dimenzije: dužina 4.140mm; širina 1.780 mm; visina 1.660 mm
Iako je čitava ideja oko FIAT-a 500L osmišljena tako da on eksploatiše tradicuju modela 500, to na automobilu primećujem samo na njegovom prednjem delu.

Što se dimenzija tiče, 500L je baziran na većem Puntu, a neki stilski detalji podsećaju na drugi popularni automobil italijanske kompanije – FIAT Pandu. To je naročito uočljivo na zadnjim stubovima vozila i okruglo-četvrtastim izgledom upravljača.

U svakom slučaju, sličnost između modela 500 i 500L mnogo je manja nego što je to slučaj sa MINI-jem i Countrymanom, što i ne mora da bude otežavajuća okolnost za novi FIAT kada se pojavi na tržištu.
Prtljažnik: 400 litara
FIAT 500L imaće u ponudi dve benzinske i jednu dizel verziju. Dizel varijanta raspolagaće sa 1.3 litarskim MultiJet motorom sa 85 ks.

Manji benzinac biće opremljen 0.9 litarskim dvocilindričnim Twin Air motorom, ali će zahvaljujući turbo-punjaču razvijati 105 ks, što je više od drugog benzinskog agregata, 1.4 litarskog četvorocilidraša sa 95 ks.

Twin Air motor odigrao je značajnu ulogu u modelu 500, pa su zbog toga u FIAT-u odlučili da ga upotrebe i za 500 L. Razlika je u tome što je agregat pojačan, tako da sada razvija 20 ks više nego u FIAT-u 500.

Motor je zadržao svoju živahnost, ali u 500L čini se da radi rafiniranije Kada govorimo o performansama, veća masa vozila potire dodatnu snagu motora, ali ljubitelji FIAT-a nadaju se da će motor snage 105ks učiniti da se 500L ponaša kao i manji automobili u koje se ugrađuje ovaj agregat, odnosno, barem kao 500.
Naša test ruta bila je prilično kratka i obuhvatila je samo torinske ulice i autoputeve u okolini grada. Zbog toga ćemo detaljnije utiske o vozinim karakteristikama FIAT-a 500L izneti drugi put.

U svakom slučaju mislim da performanse na autoputu ili sposobnost da se sa FIAT-om 500 brzo prolazi kroz krivine nisu važnije od svih praktičnih detalja koje nudi ovaj automobil.

Pre svega mislim na prostrani enterijer u koji su uspešno inkorporirani dizajnerski elementi sa modela Panda i 500. Takođe, 500L nudi unutrašnjost u kojoj se nalazi veliki broj ostava za sitnice.

U prtljažniku se nalaze police na dva nivoa kako bi vlasnici mogli bolje da organizuju tovar koji prevoze. Takozvana "Fold&Tumble" zadnja sedišta (preklopi i obori) čine pod potpuno ravnim kada se obore, što olakšava utovar kabastih i teških predmeta.
Kao i kod modela 500, ili kod bilo kog drugog automobila namenjonom kupcu sa izraženim stilom (Citreon DS3, MINI ili Range Rover Evoque) 500L nudi širok spektar opcija za personalizaciju.

U FIAT-u kažu da, recimo, dvobojna spoljašnjost doprinosi dramatičnom izgledu FIAT-a 500L. Kao posebna stavka na paketu dodatne opreme nalazi se i panoramski krov čija je površina čak 1,5 kvadratnih metara. U FIAT-u tvrde da je ovo verovatno jedna od najvećih panorama na tržištu, a da svakako čini enterijer još prijatnijiem mestom za boravak.

Multimedijalni sistem nazvan UConnect omogućava sve vrste konekcija sa mobilnim telefonima. Opremljen je ekranom dijagonale pet inča.
Ipak, jedan uređaj odvaja 500L od ostalih automobila i sigurno će izazvati bujicu komentara. Reč je o ugrađenom Lavazza aparatu za espresso kafu čiji je zadatak da vozačima učini velike saobraćajne gužve malo podnošljivjim.

FIAT 500L prozivodi se u Srbiji a na britansko tržište neće stići do 2013. godine, kada bi trebalo da bude dostupan i sa 1.6 dizel motorom.

Iako zvanične cene još uvek nisu poznate, 500L trebalo bi da startuje negde između 14.000 i 15.000 funti. Mislim da će se dobro prodavati.

Izvor: Independent
Foto: FIAT

Pročitajte šta o FIAT-u 500L kažu novinari Top Gear-a.

Pročitajte više o dizajnerskoj koncepciji FIAT-a 500L.

Pročitajte o krosoveru FIAT-u 500X.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: