Automobili

Četvrtak, 09.06.2011.

09:02

Nova Opel Astra GTC

Opel ima u planu da ove jeseni na tržište izbaci tri nova vozila: električnu Amperu, novu generaciju Zafire Tourer i Astru GTC koja će svetsku premijeru imati na 64. Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu.

Izvor: B92

Default images

"Astra GTC je sportski član Opelove porodice", izjavio je Karl-Fridrih Štrake, izvršni direktor kompanije Opel/Vauxhall. "Dizajnirana je i napravljena u našoj fabrici u Riselshajmu kao sportski kupe sa osnaženim voznim performansama, dok je u isto vreme ostala pristupačna, prostrana i fleksibilna. Uvereni smo da će uneti svežinu u segment kompaktnih sportskih modela".

GTC učestvuje u ukupnoj prodaji modela linije Astra sa 15-20%, te se iz ove kompanije nadaju da će doneti dodatnu energiju Opelovoj porodici kompaktnih vozila, koja je uvećala svoj udeo u Evropi sa 8,3% 2009. na 11,4% u 2010. godine.

Nova Astra GTC je u velikoj meri nadahnuta vozilom Opel GTC Paris Concept koje je prikazano na Salonu automobila u Parizu 2010. godine.

"Hteli smo da Astra GTC bude krajnji izraz Opelovog dizajnerskog jezika po formuli ‘spoj vajarskog umeća i nemačke preciznosti’ i da oličava našu autombilsku strast", kaže Mark Adams, potpredsednik Opel/Vauxhalla za dizajn. "Međutim, nismo hteli da emocija baci funkcionalnost u drugi plan: Astra GTC je pametan auto iz snova sa prihvatljivom cenom".
"Rameni deo je najdramatičnija celina na Astri GTC", smatraju iz Opela. "Njegov dizajn daje ovom automobilu impozantne proporcije i veoma svrsishodnu pojavu na putu, sa niskim a širokim stavom".

U odnosu na Astru sa 5 vrata, model GTC spušten je za 15 mm, dok su osnovne dimenzije šasije donekle povećane. Međuosovinsko rastojanje "poraslo" je za 10 mm sa 2.685 na 2.695 mm. Oba traga su šira sa 1.584 mm (+ 40 mm) od prednjih i 1.588 mm (+ 30 mm) od zadnjih točkova.

Sve verzije Astre GTC, bez obzira na pogonsku grupu i nivo opreme, imaju prednje vešanje sa, kako kažu iz ove kompanije, amortizerima visokih performansi (HiPerStrut).

"U odnosu na standardno Mekferson vešanje Astre, HiPerStrut je smanjio nagib točka i predstavlja balans kraćoj dužini osovine prednjeg točka. Ovo poboljšava vođenje točka i njegovo naleganje na put, smanjuje reakcije torzionog upravljanja i povećava snagu pri ugaonom kretanju, dajući vozačima Astre GTC sportski, žustar osećaj koji očekuju, sa poboljšanom preciznošću i povratnom spregom", dodaju oni.

FlexRide sistem upravljanja šasijom nudi tri različita podešavanja, omogućavajući promenu karaktera vozila na pritisak tastera: vozač u svakom trenutku može da bira između uravnoteženog “Standard” režima, podređenog udobnosti “Tour” režima ili aktivnijeg „Sport” načina vožnje.
Astra GTC može se odmah naručiti sa mogućnošću izbora između četiri različite pogonske grupe – jedne dizel i tri benzinske.

Turbo dizel motor isporučuje 121 kW (165 KS) i uparen je sa šestostepenim ručnim menjačem.

Opelova nova Start/Stop tehnologija, koja bi trebalo da smanjuje potrošnju goriva u uslovima gradske vožnje, standardan je deo opreme.

Motor 2.0 CDTI omogućava postizanje brzine od 100 km/h za 8,9 sekundi. Najveća brzina koju vozilo sa ovim motorom postiže je 210 km/h. Potrošnja goriva u kombinovanom režimu vožnje ne bi trebalo da prelazi 4,9 litara dizela na 100 km dok je emisija CO2 129 g/km. Sa rezervoarom za gorivo od 56 litara, Astra GTC 2.0 CDTI može da pređe preko 1.100 km.

Start/Stop tehnologija je deo standardne opreme i sa dva 1,4 turbo-kompresovana benzinska motora sa izlaznom snagom od 88 kW/120 KS i 103 kW/140 KS. Oba motora imaju šestostepeni ručni menjač i troše 5,9 litara goriva na 100 km (139g/km CO2).

U ponudi benzinaca trenutno je vodeći 1,6 turbo motor od 132 kW/180 KS sa šestostepenim sistemom prenosa, koji omogućava vozilu maksimalnu brzinu od 220 km/h.

Više motora biće ponuđeno u periodu oko svetske premijere na Sajmu automobila u Frankfurtu. Sportske verzije, uključujući i OPC model visokih performansi, pojaviće se 2012. godine.
Iz Opela smatraju da je bezbednost na novoj verziji Astre prilično unapređena: "Opel Eye sistem prednje kamere druge generacije iskorišćava unapređenu i proširenu funkcionalnost. Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (TSR) može da identifikuje više znakova nego pre, a informacije koje pruža su zamenjene unosom iz navigacionog sistema. Pored poznatog Sistema za upozorenje pri napuštanju trake (LDW), kamera sada podržava i novu funkciju praćenja razdaljine automobila (FDI) koja vizuelno obaveštava vozača o razdaljini od vozila ispred njega".

Nova, četvrta generacija biksenonskih prilagodljivih prednjih svetala (AFL 4) debituje na modelu Astra GTC.

Pored devet funkcija AFL+ sistema – ovo uključuje pomoćni sistem dugih svetala koji uključuje i isključuje duga svetla u zavisnosti od prisustva drugih vozila – može se pojačati i sa sistemom inteligentnog osvetljenja (ILR) koji koristi prednju kameru Opel Eye sistema kako bi izmerio razdaljinu od vozila ispred njega i kako bi podesio kratka prednja svetla. Ovo bi trebalo da omogućava konstantno optimalno osvetljavanje puta bez zaslepljivanja.
Zapremina prtljažnika je od 370 do 1.235 litara. Obim prostora za stvari u kabini je unapređen za 50% u odnosu na prethodnu generaciju GTC-a, zahvaljujući električnoj parkirnoj kočnici koja oslobađa prostor na centralnoj konzoli – upravo tamo gde je prostor za ostavljanje stvari najpristupačniji, smatraju iz Opela.

Astra GTC je dizajnirana i razvijena u Opelovom Međunarodnom centru za tehnički razvoj u Riselshajmu, a proizvodiće se u Gljivicama, u Poljskoj.

Četiri pogonska sistema i dva seta opreme mogu da se naruče od 7. juna 2011. godine.

Za sada, cene se kreću od 21.750 evra (Astra GTC Enjoy sa 1,4-litarskim Turbo motorom od 88 kW/120 KS) do 27.855 evra (Astra GTC Sport sa 2,0.litarskim CDTI motorom od 121 kW/165 KS).

Prva vožnja: Opel Astra ST

Prve fotografije: Opel Astra GTC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: