Euro NCAP: 4* za Mitsubishi i-MiEV

Mitsubishi i-MiEV dobio je četiri zvezdice na testiranjima Euro NCAP-a.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

08:17

Default images

Kada je prvi put lansiran u Japanu u julu 2009. godine, Mitsubishijev i-MiEV postao je prvo električno vozilo koje se našlo u redovnoj serijskoj proizvodnji velikog proizvođača dostupno na svetskom tržištu.

Test je potvrdio da je baterija ostala neoštećena, a potpuno gašenje električnog sistema visoke voltaže, radi zaštite putnika i spasilaca, u potpunosti je potvrđeno prilikom sudara. Ukupna ocena je iznosila 4 zvezdice po standardu za 2011, što je jednako nivou bezbednosti kod benzinskih automobila iste veličine.

"Očigledno, ovo garantuje nivo pasivne i aktivne sigurnosti – direktni rezultat temeljnog razvojnog procesa sprovedenog tokom 500.000 km testiranja koje je samo veliki proizvođač, kao što je Mitsubishi Motors, mogao da sprovede", kažu iz ove agencije.

i-MiEV se napaja iz kompaktnog i laganog motora i modula litijum-jonskih baterija visoke gustine koji je smešten duž međuosovinskog rastojanja.

“Nismo iskusili probleme sa električnim sistemom koji pokreće vozilo: baterije su propisno izolovane od karoserije i nisu oštećene prilikom testa”, kažu iz Euro NCAP-a.

Nedavno predstavljen u 15 evropskih zemalja, Mitsubishi i-MiEV već je nadmašio očekivanja ove kompanije u pogledu prodaje u regionu (približno 3000 komada je poslato do kraja januara 2011.). Ove godine i-MiEV će biti predstavljen i u Severnoj Americi.

Još dobrih rezultata

Nemački Automobilski Klub (ADAC) podvrgnuo je Mitsubishi i-MiEV testovima pri sudaru i operaciji spasavanja uz pomoć alata za rezanje.

"Pažljivo smo ispitali japanski auto – u opsežnom ADAC auto-testu koji uključuje i eko test, u prvom na svetu testu u sudaru prema ADAC standardima i u spektakularnom testu sečenja od strane spasilačke ekipe koja je takođe koristila informacije sa ADAC Spasilačke kartice", ističu iz ove agencije.

Test se pozabavio i pitanjima: da li bi putnici bili bezbedni u slučaju sudara? Ili bi se auto izvio na gore u gigantskom luku nakon što bi ga drugo vozilo udarilo? Da li bi spasilačke ekipe bile izložene riziku od električnog udara prilikom sečenja tela automobila i dolaska u dodir sa strujnim kablovima?

Automobil su takođe podvrgli testu koji je aktuelan u Sjedinjenim Državama kako bi potvrdili stabilnost rezervoara pri sudaru od pozadi. Električni automobil udaren je otpozadi od strane automobila teškog 1,4 tone koji je vozio brzinom od 80 km/h. Baterijski paket koji je pažljivo ugrađen u okvir ispod poda automobila takođe je izdržao udar. Nije bilo curenja, nije bilo kratkog spoja. Nakon toga spasilačka ekipa je isekla krov oštećenog i-MiEV-a prema uputstvima na ADAC Spasilačkoj kartici i isekla telo automobila bez ikakvih problema. "Teško da bi neki test mogao biti ubedljiviji po pitanju bezbednosti električnog vozila od ovog", kažu iz ADAC-a.

U proseku i-MiEV troši 16,9 kWh električne energije. U gradskoj vožnji potrošnja pada na 11,3 kWh, na autoputu raste na 24,6 kWh. Na kombinovanom ADAC eko testu, ovo je dovoljno da se dostigne brzina od 94 km/h sa klima uređajem uključenim jednim delom puta. Električni “rezervoar” obezbeđuje duži put ukoliko vozač odluči da ne koristi klima uređaj ili grejanje, čiji je učinak frustrirajuće mali.

Nešto više od šest sati potrebno je da se baterija ponovo napuni koristeći kućnu utičnicu od 230 volti. Proces punjenja se može smanjiti na 30 minuta korišćenjem Mitsubishijevih postojećih mogućnosti punjenja za direktni tok. Na žalost, DC stanica za punjenje gotovo da i nema u Nemačkoj.

Komfor u unutrašnjosti vozila varira. Pri brzini do 80 km/h unutrašnjost je veoma tiha. Pri brzinama iznad ove, buka vetra se do te mere pojačava da se prednosti električnog motora smanjuju.
Pet zvezdica za Mitsubishi ASX

Manje od godinu dana nakon predstavljanja u Evropi, Mitsubishi ASX dobio je 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju.

U ovom automobilu, procenti pasivne sigurnosti iznose: odrasli putnici 86 %, deca putnici 78%, pešaci 60 % i asistencija u bezbednosti 71 %.

Rezultati su ovakvi zahvaljujući Mitsubishijevom zaštićenom RISE (“Reinforced Impact Safety Evolution”) sistemu. Podsećanja radi, RISE bi trebalo da integriše i interno poveže strukturalne elemente radi aktivne zaštite putnika u slučaju nesreće. Ovaj dizajn donosi značajna poboljšanja u domenu bezbednosti prilikom sudara iz različitih pravaca, disperzira energiju prilikom frontalnog, bočnog i zadnjeg udarca i kontroliše iskrivljenje.

Istovremeno, rejting od 60% za pešačku bezbednost je rezultat implementacije sledećih stavki: dizajn haube odlikuje dupla izbočina (čineći lomljivu zonu u cilju zaštite pešaka), otvorena konstrukcija nosača vetrobranskog stakla, plastična prednja krila i prednji branik s visokom sposobnošću absobovanja energije (smanjena mogućnost povrede noge).

ASX takođe nudi punu paletu uređaja za aktivnu i pasivnu sigurnost, uključujući (dostupno u zavisnosti od modela i tržišta): kontrolu aktivne stabilnosti, kontrolu proklizavanja, pomoć pri kretanju na uzbrdici, ABS, EBD, pomoć pri kočenju, sistem hitnog zaustavljanja i do 7 vazdušnih jastuka (uključujući vazdušni jastuk za kolena vozača) u zavisnosti od tržišta i verzije.

Predstavljen u Evropi na proleće 2010, ASX je pridobio 22.665 vozača u regionu samo u 2010. godini.

Mitsubishi i-MiEV stiže u Srbiju

Pročitajte više o modelu Mitsubishi i-MiEV

Vozili smo Mitsubishi ASX Instyle 1,8 DI-D

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: