Šta donosi novi zakon o saobraćaju?

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, ako ga usvoje poslanici Skupštine, nateraće vozače u Srbiji da drastično promene ponašanje za volanom. Nedavne nesreće brojnih poznatih i istaknutih pojedinaca društva pokreću pitanje da li su one mogle biti izbegnute da se o bezbednosti u saobraćaju vodilo računa na vreme.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2008.

16:00

Default images

Dugo najavljivani Zakon o bezbednosti saobraćaja, verovatno se neće primenjivati ni ove godine iako bi uskoro trebalo da se pojavi pred poslanicima.

Prema predlogu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja za nesavesne vozače predviđena je osnovna kazna - negativni poeni za ponašanje u saobraćaju.

Vozači će dobijati negativne poene prema težini prekršaja, a prema proceni nadležnih organa. Za jedan prekršaj vozači najviše mogu dobiti 6-7 negativnih poena.

Ako sakupite 12 poena, dozvola će vam biti oduzeta na mesec dana. Maksimalni period koji možete provesti bez dozvole zbog vršenja najtežih prekršaja je 2 godine.

Ako kojim slučajem uspete da u toku svoje vozačke karijere dva puta steknete uslov za oduzimanje dozvole na dve godine, drugi put dozvola će vam biti oduzeta trajno.

Prema predlogu novog zakona, negativno će se bodovati svaki prekršaj, od prebrze vožnje u naselju ili van njega, preko vožnje pod uticajem alkohola, do prolaska kroz crveno svetlo.
Evo i nekih primera kada se dobijaju nebezbedni poeni:

Jedan nebezbedni poen dobija se za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, kretanje žutom trakom, nepoštovanje prvenstva prolaza…

Dva poena dobijaju se za nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, za naglo smanjivanje brzine bez osnovanog razloga…

Tri poena zaradiće vozač koji se ne zaustavi pored vozila za prevoz dece iz kojeg izlaze ili u koje ulaze deca...

Četiri poena upisuju se za neprilagođenu brzinu, nebezbedno preticanje, neprekidnu vožnju trakom za preticanje, nepropisno zaustavljanje na autoputu...

Pet poena dobija se za upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje, ako su vam gume u lošem stanju ili uređaji za zaustavljanje i upravljanje...

Šest poena dobija se za prolazak kroz crveno svetlo.

Sedam poena, koliko najviše može da "vredi" prekršaj, nose nasilnička vožnja, prekoračenje brzine za 100%, ubacivanje ispred vozila na semaforu, izazivanje neposredne opasnosti ili nezgode neodgovarajuće učvršćenim ili vangabaritnim teretom, vožnja pod uticajem narkotika ili alkohola...
Ukoliko u toku godine ne sakupite nijedan poen bićete svrstani u kategoriju savesnog vozača, od jednog do sedam bodova bićete nepažljivi, od osam do trinaest – rizični, a od 14 do 18 poena bićete zavedeni kao opasan učesnik u saobraćaju.

Vozaču koji sakupi 18 poena sleduje 45–60 dana zatvora i oduzimanje vozačke dozvole. Ako vozač 18 kaznenih poena skupi tokom dve godine, izgubiće dozvolu na godinu dana.

Vreme koje nesavesni vozač provede u zatvoru i rok na koji mu je oduzeta dozvola biće razdvojeni. Posle toga vozač je obavezan da pohađa seminare za vaspitanje i obrazovanje.

Rizični vozači moraće da odu na razgovor u Agenciju za bezbednost saobraćaja i dobiće pismeno upozorenje.

Opasni vozači privremeno će ostati bez dozvole i sami će snositi troškove psihijatrijskog i psihofizičkog pregleda.

Negativni poeni moći će da se brišu najviše jednom u dve godine ukoliko za to vreme vozač ne napravi prekršaj. A ako četiri godine bude vozio bez greške, vozaču će negativni poeni biti izbrisani iz dosijea.

Sa oko 4000 dinara kažnjavaće se vozači koji koriste mobilne telefone i druga komunikaciona sredstva u toku vožnje, sa izuzecima vojske, policije i hitne pomoći.
Novi zakon predviđa i novu sistematizaciju kategorija, tako da pored standardnih - A, B, C i D - uvode se nove kategorije - A1, B1, C1 i D1 - koje su sa ograničenjima u odnosu na osnovne. Tako, na primer, vozač sa B1 kategorijom neće smeti da vozi brže od 80 km/h od 22 do 05 časova ujutro...

Policija će biti rigoroznija prema vozačima pod dejstvom alkohola i imaće ovlašćenje da uhapsi vozača koji ima više od 1 promila alkohola u krvi.

Novi zakon regulisaće i obuku novih vozača. Budući vozač biće obavezan da odsluša časove, potom da položi test da bi izašao u saobraćaj, pa tek onda da pohađa praktičnu obuku i polaže ispit.

Iako se novi zakon čini prilično rigoroznim, možemo zaključiti da je plaćanje novčane kazne i oduzimanje dozvole na određeni period mnogo manja šteta nego da se greške vozača u saobraćaju plaćaju životima.

U Upravi beogradske saobraćajne policije kažu da veliki broj onih koji izazovu udes čine mladi vozači, i to najčešće u toku prve dve godine posle položenog vozačkog ispita.
Svake godine na putevima širom sveta strada 12.000.000 ljudi, dok između 20.000.000 i 50.000.000 osoba bude povređeno. Godišnje se u Srbiji dogodi više od 60.000 saobraćajnih nesreća, pogine blizu 1.000 ljudi, a povrede zadobije 15.000 do 18.000 osoba.

Predlog Zakona o bezbednosti u saobraćaju u raznim verzijama postoji tri godine. Pratile su ga svađe i razmirice stručnjaka, političara i nadležnih organa koji su radili na njemu.

Predlog novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju trenutno razmatraju četiri resorna ministarstva - unutrašnjih poslova, infrastrukture, zdravlja i prosvete. Ministarstvima je, zvanično, predlog stigao početkom novembra 2007. godine.

Ostaje pitanje da li će ovakav zakon pored gneva vozača uspeti da promeni negativne navike tih istih vozača i unapredi kulturu koja je danas preko potrebna na našim drumovima.

Pročitajte intervju sa profesorom Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milanom Vujanićem, šefom radne grupe za izradu nacrta Zakona o bezbednosti saobraćaja sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: