Za malu elektranu preko 30 dozvola

Za gradnju male hidroelektrane (MHE) u Srbiji potrebno je oko 30 izvoda, odobrenja, mišljenja, malo manje nego što je trebalo za podizanje Đerdapa.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

21:11

Default images

Ipak, ne prođe ni desetak dana da neko od funkcionera ne izjavi kako naša zemlja ima veliki potencijal u energetici i kako je otvorena za strane investicije.

Investitori se plaše da otvoreno govore o svojim problemima jer smatraju da bi tako imali još više problema.

"Od početka do kraja gradnje male hidroelektrane prođe oko pet godina. Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa može da potraje i dve godine i za to nije kriva administracija, ali bi opštine mogle da urazume vlasnike zemljišta. Dobijanje potrebnih dozvola traje još dve godine i izgradnja oko 11 - 12 meseci. Vađenje svih papira je sizifovski posao i malo mi je mučno da se prisećam svega. Kada vidite političare koji sa osmehom pričaju o investiranju mislite da će sve ići lako, ali vas onda na nekom šalteru dočeka Pera iz administrativnog i ode mast u propast",kaže jedan od investitora. U proteklih nekoliko godina vlada prava pomama za gradnjom malih hidroelektrana, objekata za proizvodnju električne energije sa snagom manjom od deset megavati. Prema Katastru MHE iz 1987. godine u Srbiji ima 856 lokacija, ukupna raspoloživa snaga je 449 megavati (MW), a moguća proizvodnja 1.590 gigavat-časova (GW/h). Do kraja maja ove godine izdato je 19 dozvola za gradnju, a do sad je u rad pušteno devet.

Nikola Nikolić, iz Energy Saving Group, kaže da je glavni problem u tome što administracija ne izdaje mišljenja i dozvole u zakonom predviđenom roku. On smatra da su naši propisi u dobrom delu usaglašeni sa evropskim, ali da ovu oblast reguliše više od 30 zakona i podzakonskih akata.

"Najveći doprinos bržoj gradnji MHE država bi dala kada bi naterala svoju administraciju da u zakonom predviđenom roku izda potrebna dokumenta. Sada se dešava da investitori čekaju po nekoliko meseci za papire koje bi trebalo da dobiju za 15 do 30 dana", objašnjava Nikolić.

Interesantno je i šta je pokazala studija koju su nedavno uradili domaći stručnjaci. "Procedura je u opštinama komplikovana jer je zakon nedorečen u slučaju da ne postoji prostorni plan, urbanistički plan se bez podrške opštine ne može doneti u primerenom roku, a rešavanje imovinsko-pravnih odnosa bi bilo mnogo brže uz podršku lokalne samouprave. Problem je i što nije regulisana naknada opštinama za korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije (OIE), što bi kao znak dobre volje pospešilo gradnju MHE. Neke lokalne samouprave daju ekskluzivna prava pojedincima i preduzećima da zastupaju interese opštine u vezi potencijala OIE, što diskriminiše druge investitore i stvara mogućnost zloupotrebe", navodi se u studiji domaćih stručnjaka.

Papiri, papiri...

- izvod iz urbanističkog plana ili akt o urbanističkim uslovima
- akt nadležnog organa o nameni zemljišta sa utvrđenim merama i uslovima zaštite životne sredine
- mišljenje Srbijavoda
- elektroenergetska saglasnost od EPS-a
- mišljenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda
- mišljenje regionalnog vodoprivrednog preduzeća
- rešenje o izdavanju vodoprivrednih uslova od Ministarstva za poljoprivredu i vodoprivredu
- saglasnost opštine za gradnju MHE
- energetska dozvola
- licenca za obavljanje energetske delatnosti
- uslovi zaštite prirode i životne sredine za Studiju o proceni uticaja izgradnje MHE na životnu sredinu
- mišljenje Zavoda za zaštitu na dostavljenu Studiju procene
- idejni projekat
- glavni projekat
- saglasnost na elektro-projekat od EPS-a
- saglasnost MUP-a na tehničku dokumentaciju
- vodoprivredni uslovi za sečenje rastinja zbog pripreme terena
- odobrenje za izgradnju
- prijava početka izvođenja radova
- projekat izvedenog stanja i tehnički pregled objekta
- vodoprivredna dozvola
- upotrebna dozvola
- rešenje o povlašćenom statusu
- ugovor o kupoprodaji električne energije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

6 h

Podeli: