Potpisan ugovor sa Fijatom

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske Fijat grupe su potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u Zastava automobile, vrednog oko 950 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 29.09.2008.

08:11

Default images

Ugovorom je precizirano da u novoj zajedničkoj kompaniji Fijat ima 67 odsto vlasništva, a Vlada Srbije 33 odsto, kao i da ta kompanija preuzima imovinu fabrike "Zastava" u Kragujevcu, pri čemu će početna investicija Fijata iznositi oko 700 miliona evra, a srpska vlada više od 200 miliona evra. Nova kompanija će biti deo Grupe Fijat i uposliće 2.400 radnika.

Proizvodni kapacitet fabrike biće 200 hiljada automobila godišnje do kraja 2010. godina sa mogućnošću povećanja na 300 hiljada.

Ukupna investicija Vlade Srbije u novu fabriku biće 200 miliona evra. Od toga su 100 miliona ulaganja i podsticaji u novcu, 50 miliona evra biće odobreno kao kredit osnivača, a preostalih 50 miliona su razna poreska oslobođena i podsticaje.

Pored toga Grad Kragujevac će pružiti podršku u izgradnji potrebne infrastrukture za fabriku.

Osim tog ugovora, potpisan je i Memorandum o razumevanju o budućoj saradnji dve članice Fijat grupe, Iveka (Iveco) i Manjeti Marelija, sa Vladom Srbije u proizvodnji autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenti. Prema tom memorandumu, biće formirane još dve zajedničke kompanije koje će biti 70 odsto u vlasništvu Italijana, a 30 odsto u vlasništvu Srbije.

Početna investicija za te komapanije je 240 miliona evra, od čega je učešće Srbije 60 miliona evra, uz odgovarajuće poreske olakšice i ulaganja u infrastrukturu.

Tim memorandumom je pridviđeno da do kraja 2012. Iveko kao suvlasnik Zastava kamiona u Srbiji proizvodi specijalna vozila i oko 2.200 autobusa godišnje.

Manjeti Mareli će prozivoditi komponente i delove za domaće i inostrano tržište. Obe fabrike biće u industrijskoj zoni Kragujevca i zaposliće 2.350 radnika, navodi se u memorandumu. Fijat namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. godine otpočne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, što će, prema pisanju domaće štampe, najverovatnije biti redizajnirani "fića", odnosno "fijat 500", a planiran obim proizvodnje je 200 hiljada automobila godišnje.

U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, Fijat bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase (najverovatnije "fijat grande punto"), čime bi ukupna proizvodnja u "Zastavi" porasla na 300 hiljada vozila godišnje, što je mnogo više od rekordne 1989. godine, kada je u "Zastavi" proizvedeno preko 220 hiljada vozila.

Srbija se obavezala da Fijatu omogući dodatne podsticaje u narednih 10 godina, znatno poresko oslobođenje, obezbeđivanje infrastrukture i besplatno zemljište za proširenje kapaciteta, oslobađanje od lokalnih poreza i taksi, kao i davanje statusa slobodne carinske zone Kragujevcu.

Na osnovu odluke Vlade Srbije iz maja i memoranduma potpisanog sa italijanskom fabrikom automobila, sa kojom se saglasilo Gradsko veće Kragujevca, Fijat će biti oslobođen poreskih obaveza po osnovu lokalnih javnih prihoda u narednih deset godina u periodu od 15. septembra ove do 31. decembra 2018.godine. Potpisnik memoranduma sa Fijatom je grad Kragujevac, a o ovoj odluci izjasniće se odbornici Skupštine grada.

Ugovor o ulaganjima "Iveka" u fabriku "Zastava kamioni", doneće toj kompaniji proširenje proizvodnje ne samo kamiona već i pokretanje proizvodnje autobusa. Naime, Iveko je zbog toga uputio zahtev za 15 hektara zemljišta za potrebe matične fabrike u Kragujevcu i još pet hektara za primarne dobavljače i proizvođače delova.

Iz Zastave „Uno B-kompakt“

Italijanska kompanija Fijat planira da u Kragujevcu proizvodi automobil "B-kompakt", verziju marke vozila "Uno", čiji početak proizvodnje se očekuje krajem 2009. godine, pišu italijanski mediji.

Novi automobil biće dugačak 3,8 metara i imaće dve varijante - od 1.200 i 1.400 kubika a imaće prepoznatljiv italijanski stajling.

Specijalizovana automobilska revija "Panorama auto" navodi da se u 2010. godini planira proizvodnja oko 200.000 komada tih automobila a godinu dana kasnije oko 300.000 komada.

Cilj italijanskog Fijata je da što pre u potpunosti osvoji istočno evropsko tržiste a posebno Balkan, zašta smatra da mu je partner upravo Srbija zbog tradicionale saradnje automobilskih industrija.

Pored strateške uloge Srbije na Balkanu, Italijani smatraju i da je to najednostavniji put za osvajanje ruskog tržištsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: