Vesti -

Dodeljene Nobelove nagrade u Stokholmu i Oslu

Švedski kralj Karlo XVI Gustav juče je na svečanosti u Stokholmu dodelio Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju i književnost.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nobelova nagrada se dodeljuje uz iznos od 11 miliona švedskih kruna ili oko milion američkih dolara.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je norveški pisac i pesnik Jon Fose. Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Pjer Agostini sa Univerziteta Ohajo Stejt u SAD, Ferenc Kraus sa Plank Instituta za Kvantnu optiku i Univerziteta Ludvig Maksimilijan iz Minhena u Nemačkoj i An L’Uilije sa univerziteta Lund u Švedskoj za rad na istraživanju elektrona.

Nobelovu nagradu za hemiju dobili su dvojica američkih naučnika Mungi G. Bavenda i Luis Brus, kao i ruski naučnik Aleksej I. Jekimov za otkriće i razvoj kvantnih tačaka koje se koriste u modernim LED televizorima. Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu za 2023. godinu dodeljena je naučnicima koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNK vakcine protiv kovida-19 Katalin Kariko i Dru Vajsman, dok je Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila Amerikanka Klaudija Goldin za istraživanje uloge žena na tržištu rada.

Deca iranske aktivistkinje za ljudska prava Narges Mohamadi koja se nalazi u zatvoru u Iranu primila su danas u njeno ime Nobelovu nagradu za mir na svečanosti u Oslu.

''Narod Irana će prevazići autoritarizam nametnut od vlade koja je izgubila legitimitet i podršku javnosti'', poručila je Mohamadi u govoru koji su na dodeli nagrade pročitala njena deca. Mohamadi je dobila nagradu zbog svoje nenasilne borbe za prava žena i promovisanja jednakosti i ljudskih prava, uprkos teokratiskim liderima Irana.

Aktivistkinja služi zatvorsku kaznu zbog više optužbi, uključujući i navodno širenje propagande protiv Islamske republike. U Oslu je simbolično predstavljena kroz portret i praznu stolicu, koja služi kao podsetnik da je Mohamadi jedna od malobrojnih dobitnika nagrade koji nisu mogli da prisustvuju ceremoniji dodele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 223 idi na stranu