Život

Petak, 08.12.2023.

13:29

Proglašena boja 2024. godine: "Pič faz" savremena i nežna nijansa koja isceljuje

Ako bismo mogli zamislio narednu godinu, koja boja bi to bila? Ovo apstraktno razmišljanje je nešto čime se svake godine bave stručnjaci Instituta za boje Pantone, koji razmatraju kakvi trendovi vladaju u visokoj modi, dizajnu enterijera, pop kulturi, ali i ljudskoj psihologiji, a ove godine su se odlučili za nijansu PANTONE 13-1023 - "pič faz (Peach Fuzz)".

Izvor: B92, RT

Proglašena boja 2024. godine:
Foto: Shutterstock/Kira_Yan

Iako "peach" u prevodu znači breskva, ova boja najviše više podseća na nijansu koja se kod nas naziva bojom kajsije.

Stručnjaci su odabrali "Pič faz" nakon pažljive analize trendova u modi, dizajnu, pop kulturi, ali i psihologiji.

Nežna, voćna nijansa će dominirti u vizuelnim umetnostima naredne godine, što su istraživači sa Pantone Instituta zaključili nakon pažljive analize trendova, ali i generalnog raspoloženja javnosti tokom ključnih događaja u svetu koji su obeležili godinu.
"Pič faz" se ove godine više puta pojavila na crvenom tepihu, većinom kod žena, ali i kod pojedinih muškaraca. Dvejn "Rok" Džonson je nosio upečatljivo odelo ove boje na dodeli Oskara ranije ove godine, a brojne modne kuće, kao što su "Žil Sander" i "Guči", su je iskoristile kao deo ovogodišnjih kolekcija. Opisana je kao "savremena, nežna boja koja isceljuje".

"Prolazimo kroz mnogo burnih događaja u životu i imamo potrebu za bojom koja smiruje", navodi Liatris Ajsman, izvršna direktorka Instituta Pantone u intervjuu za Si-En-En. "To je topla, udobna nijansa, veoma je taktilna. Smatramo da je u ovakvom trenutku to svojstvo zaista važno da "dodirnem" druge ljude i okupimo ih u svom domu."

"Suptilno senzualna, "Pič faz" je topla nijansa breskve, koja donosi osećaj nežnosti, zajedništva, saradnje. Ova privlačna boja, između roze i narandžaste, nas inspiriše i pruža priliku za ljupkost, opuštanje, daje nam prostora da osećamo, da se izlečimo i da procvetamo," navodi se na oficijalnom Pantone sajtu.

Na oficijalnom sajtu su predstavljeni primeri primene ove nijanse u različitim industrijama:
  • Enterijer: "Pič faz" podstiče osećaj nežne topline, bilo da je na zidu, dekoracijama ili kao akcenat boje na određenom dezenu.
  • Kozmetika: Savremena boja breskve može da "oživi" kožu, a očima, usnama i obrazima daje toplinu. Na noktima daje utisak ljupkosti i romantike.
  • Odeća: Odevni komad u "pič faz" boji nas može navesti da ga dodirnemo, zbog plišanih, krznenih, mekanih i luksuznih tekstura sa kojima se kombinuje. Budi naša čula i podstiče komfor i toplinu.
  • Dizajn ambalaže: Ova nijansa ima "vintidž" duh, ali je preuređena tako da može da se primeni i u savremenom dizajnu, tako da se može savršeno uklopiti u pakovanja i digitalni svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: