Vesti -

Ko je Stiv Voznijak? Izmislio računar, preživeo pad aviona

U našu zemlju danas je stigao Stiv Voznijak, a društvenim mrežama širi se snimak potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog u njegovom društvu. Ipak mnogi ne znaju ko je zapravo u pitanju.

Izvor: B92, Danas
Podeli
Foto: Shutterstock/Viappy
Foto: Shutterstock/Viappy

Naime, Stiv Voznijak jedan je od osnivača Epla, zajedno sa Stivom Džobsom, a takođe je i izumitelj računara.

Rođen je 11. avgusta 1950. godine u delu Kalifornije koji je danas poznat kao Silikonska dolina. Nadaren, ali nedisciplinovan, posle godinu dana je napustio Univerzitet Kolorado. Kada se vratio u Kaliforniju, sprijateljio se sa Stivom Džobsom, kasnijim direktorom Epla, firme koju će zajedno osnovati.

Ipak, pre nego što su osnovali Epl, Voznijak je radio u više tehnoloških kompanija, od kojih je najpoznatija Hjulit Pakard. Dok je radio u HP-u, Voznijak je 1976. godine dizajnirao svoj mikroračunar, ali kompanija nije bila zainteresovana da ga razvija. Onda su on i Džobs osnovali Epl, a do ulagačkog kapitala došli su primarno od toga što je Džobs prodao automobil.

Prva “kancelarija” firme bila je u Džobsovoj garaži. Voznijakov inicijalni dizajn, koji će koju godinu kasnije rezultirati računarom Epl II, kompaniji je doneo ogroman komercijalni uspeh, a Voznijaku neformalnu titulu izumitelja ličnog računara. Kada je Epl izašao na berzu, momentalno je posao multimilioner.

U februaru 1981. godine je preživeo pad aviona, ali je zadobio povredu glave zbog koje je prvi put duže odsustvovao iz Epla. Postepeno, uloga Stiva Džobsa u kompaniji je postajala sve značajnija, dok se Voznijak sve više povlačio.

Voznijak ima troje odrasle dece, petoro unučadi i četiri psa. Nema mesta za nabrajanje svih nagrada i počasnih titula koje je dobio u životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 223 idi na stranu