Vesti -

Krenula ugradnja pametnih brojila

Elektrodistribucija Srbije (EDS) ubrzano je krenula u masovnu kampanju uvođenja pametnih brojila za domaćinstva i privredu sa ciljem da se do kraja decenije zameni najmanje 80 odsto postojećih brojila za električnu energiju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Radenko Živković
Foto: Radenko Živković

„Ove godine imaćemo najveća ulaganja u niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu za poslednjih 30-40 godina. Država je obezbedila oko 180 miliona evra za projekte u distributivnom sistemu. Uvođenje pametnih, odnosno digitalnih brojila sastavni je deo aktivnosti i investicija koje su započete i pomoći će da se bolje upravlja potrošnjom i da se brže reaguje na otklanjanju kvarova, ali i na problemima u snabdevanju. Zamena brojila će dodatno doprineti da se smanje gubici na mreži, a to pre svega znači i racionalniju potrošnju električne energije, ali i očuvanje životne sredine“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Kako pametna digitalna brojila unapređuju merenje potrošnje električne energije i unapređuju energetski sistem" u organizaciji Energije Balkana.

Ona je istakla da građani u ovom procesu neće imati nikakav trošak, a imaće brojne koristi, jer će moći da prate svoju potrošnju i uoče kako mogu da štede energiju. S druge strane, moći će daljinski da se uključuju i isključuju potrošači, kao i da se brže uoče kvarovi, što doprinosi efikasnijem radu distributivnog sistema.

„Za prvu fazu zamene brojila država je obezbedila 110 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije (EU), dok je EDS obezbedio 40 miliona evra za drugi deo projekta iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pri kraju su i pregovori o kreditu za pametna brojila Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 80 miliona evra“, rekao je Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u Elektrodistribuciji Srbije.

Marčeta je istakao da u okviru prve faze projekta od polovine oktobra 2023. do danas zamenjeno 39.000 pametnih brojila i to u Beogradu i Novom Sadu i dodao da posle realizacije projekata EDS uz pomoć sredstava EU, EBRD i EIB na mreži trebalo da bude oko 1,1 miliona pametnih brojila odnosno oko 30 odsto od ukupnog broja.

On je naglasio će ovim projektom biti omogućeno uvođenje daljinskog očitavanja brojila, što će doprineti eliminisanju grešaka koje su se mogle javiti.

- Pametna brojila su početak uvođenja sistema napredne mreže odnosno smart grid

- rekao je Marčeta. - Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanje brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži. On je ukazao i da je pametni merni sistem koji uvodi EDS kompletno delo domaće pameti, pošto su i brojila i softver proizvodnja srpskih kompanija.

Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije rekao je da će se integracijom digitalnih brojila u distributivni sistem Elektrodistribucije Srbije unaprediti celokupna funkcionalnost elektroenergetskog sistema, u pogledu merenja potrošnje električne energije i smanjenja gubitaka na mreži.

„Uvođenje digitalnih brojila ima višestruki značaj. Pre svega, smanjiće se troškovi prilikom očitavanja mernih mesta, tehnički gubici biće svedeni na minimum, a to su samo neki od činilaca koji će uticati na modernizaciju mreže“, naveo je Popović.

Gligo Vuković iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da je EU prepoznala problem u distributivnom sistemu i da je uz kredita EBRD od 40 miliona evra dodala bespovratna sredstva od osam miliona evra za podršku realizaciji projekta uvođenja pametnih brojila.

Nenad Nikolić, generalni direktor kompanije EWG, jednog od tri domaća proizvođača pametnih brojila koja se ugrađuju u okviru projekta, naglasio je da se radi o najnovijoj generaciji uređaja sa velikim brojem funkcionalnosti.

- Pametna brojila nemaju alternativu i reč je o oprobanoj tehnologiji koje je pokazala najviše rezultate uspešnosti čitanja potrošnje – naglasio je Nikolić.

Foto: PRESS Centar UNS
Foto: PRESS Centar UNS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 223 idi na stranu