Život

Nedelja, 24.09.2023.

17:20

Na Zemlju stigao najveći uzorak asteroida ikada prikupljen VIDEO

Najveći uzorak asteroida ikada prikupljen i prvi za američku svemirsku agenciju NASA, uspešno je sleteo na Zemlju u američkoj saveznoj državi Juta.

Izvor: B92

Na Zemlju stigao najveći uzorak asteroida ikada prikupljen VIDEO
Foto: depositphoto/Shad.off

Kada je sleteo, kontrolnom sobom NASA mogao se čuti gromoglasan aplauz.

Nakon šest godina, kada je započeta, misiji američke svemirske agencije NASA je došao kraj.

Iako se očekivalo da bi spuštanje moglo da bude opasno po Zemljinu atmosferu, NASA se nadala da će se sve završiti blagim spuštanjem oko 9 časova po lokalnom vremenu (17 časova po srednjoevropskom) u vojnu zonu korišćenu za testiranje raketa, kako je i bilo.

Letelica Oziris-Reks, koja je poletela 2016. godine, donosi na našu planetu uzorak "tla" sa površine asteroida Benu. Ovaj materijal ispušten je iz letelice NASA četiri sata pre spuštanja, a uzorak je spakovan u kapsulu, koja ga je štitila od naglog prizemljenja u američkoj saveznoj državi Juta.

Kutija veličine gume automobila kretala se isprava brzinom 12 kilometara u sekundi i zagrevala se do temperature od 3.000 stepeni Celzijusa.

Naučnici veruju da će hemijski sastav uzorka otkriti nove informacije o formiranju planeta pre 4,5 milijarde godina, a možda i neke naznake o postanku života na Zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: