Vesti -

Revolucionarno: Robot će pretraživati objekte u plamenu i pronalaziti ugrožene

Borba protiv požara i spašavanje ljudi iz ovih situacija uvek je opasan zadatak, ali vatrogasci uskoro dobijaju vrednu pomoć pošto neke američke kompanije razvijaju robote koji mogu da pretražuju zgrade u plamenu pre ulaska vatrogasaca, a među tim robotima je i FireBot.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedna od kompanija koje rade na tome je i "Paradigm robotics" iz Ostina u Teksasu, prenosi portal TechCrunch.

Reč je o robotu na daljinsko upravljanje koji može da izdrži temperaturu do 650 stepeni i može da radi do četiri sata u kontinuitetu.

Dizajniran je u obliku kutije pa se kreće pomoću gusenica, a može i da savladava različite prepreke. Robot koristi MIMO bežičnu tehnologiju koja mu omogućava da šalje podatke do risivera udaljenog do 1,5 kilometara.

Na taj način se bezbedno može istražiti objekt u plamenu, dok se tim robotom upravlja pomoću džojstika i gleda ekran. FireBot poseduje senzore koji uključuju HD optičke i termalne kamere, kao i različite mehanizme za otkrivanje opasnih gasova.

Osim toga, može da detektuje i prisustvo ugljen-monoksida i cijanovodika, dva najsmrtonosnija isparenja koja mogu čak i da usmrte ljude. Robot se kreće dvostruko brže od vatrogasca koji nosi odelo i punu opremu. Očekuje se da će FireBot na tržištu koštati 90.000 dolara kada se nađe u prodaji nešto kasnije ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu