Vesti -

Novi način sahranjivanja postaje sve popularniji: Ne mora ni kovčeg, ni oganj

Ne mora biti ni kovčeg, ni oganj. Belinska pogrebnička agencija Moja zemlja (Meine Erde) klijentima nudi "održivi povratak zemlji" načinom sahranjivanja.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: Shutterstock/Magnus Binnerstam
Foto: Shutterstock/Magnus Binnerstam

"Mnogima je lepa ideja da se za samo 40 dana posle smrti pretvore u zemlju," rekao je suosnivač Pablo Mec (Metz) u ponedeljak.

U procesu koji Mec opisuje kao održivi oblik sahranjivanja, pokojnici se polažu u zatvorenu čauru, na biljnu podlogu od sena, slame i isečenih zelenih biljaka. U čauru se potom upumpava zemni gas.

U roku od šest nedelja, mikroorganizmi telo od 80 kilograma sa biljnim materijalom u čauri "pretvore u oko 110 kilograma zemlje," rekao je Mec. Ta "zemlja" se potom ukopava.

Sa takvim sahranama prvo je počeo Meln, gradić nadomak Hamburga. Prošle godine tako je sahranjena "zemlja" 10 pokojnika, a prva u Kilu zakazana je iduće sedmice.

"Smrt i umiranje su isprepletani emocijama," rekla je prorektorka crkvenog okruga Altholštajn Almut Vit (Witt). "Hiljadama godina govorimo kako smo od praha nastali i u prah se vraćamo, samo ovako umesto decenijama, to traje mnogo kraće."

Nova vrsta sahrane za sada je dozvoljena samo u pokrajini Šlezvig-Holštajn. "Zemlja" od pokojnika, međutim, sme biti pokopana u Hamburgu, Donjoj Saksoniji i Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 210 idi na stranu