Senator osuo paljbu po filmu Barbie: "Kineska komunistička propaganda..." VIDEO

Komedija Grete Gervig u kojoj glumi Margot Robi kao heroina vlastite egzistencijalne krize, ali i ukidanja patrijarhata, nadmašila je ono što su već bila velika očekivanja prvog vikenda. Uz pozitivne reakcije kritičara bilo je i onih koji su film okarakterisali propagandom "protiv muškaraca".

Život

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2023.

17:20

Senator osuo paljbu po filmu Barbie:
Foto: Profimedia

Koprodukcija Warner Bros. i Mattel zaradila je ogromnih 162 miliona dolara u SAD-u i 337 miliona dolara širom sveta. To je označilo najveće otvaranje ikad za film koji je režirala žena i odmah stavilo "Barbie" među 10 sa najvećom zaradom u 2023. godini nakon samo nekoliko dana u bioskopima. I kritičari i publika obožavaju film, koji je dobio ocenu od 90 posto na Rotten Tomatoesu i A na CinemaScore .

"Barbimanija" se odrazila na društvenim mrežama, dok su obožavaoci delili fotografije sebe i drugih u bioskopima obučeni u ružičasto, a stručnjaci su se čudili kako su Gervig i društvo "dobro prošli" uzevši u obzir teški feministički i društveno-politički prizvuk filma.

Upravo zbog toga, uz brojne pohvale i pozitivne recenzije koje mnogi gledaoci dele na društvenim mrežama, bilo je i onih koje su takve poruke razbesnile.

Oni konzervativnijih stavova na društvenim mrežama oglasili su se komentarišući film Grete Gervig prilično nezadovoljni zbog, kako su ih okarakterisali, "woke" poruka.

Američki konzervativni komentator Ben Šapiro, senator Ted Kruz, kao i Pirs Morgan bili su među onima koji osudili film u kojem glavne uloge igraju Margot Robi i Rajaan Gosling.

"Woke propagandni festival mržnje prema muškarcima", "podmuklo pakovanje feminističkog klišea", "verovatno najanti-muški film ikad snimljen", bili su neki od komentara konzervativnih gledalaca.

Senator iz Teksasa Ted Kruz, u intervjuu za Fox News čak je tvrdio da je Barbi "kineska komunistička propaganda" stvorena u nastojanju da se film prikazuje u Kini, te stoga dobije veću zaradu na blagajnama.

Takođe, poznati britanski voditelj Pirs Morgan nazvao je film "napadom na muškarce".

Gervig i glumci su uglavnom umanjili njegove društveno-političke teme u intervjuima, a umesto toga veličali su poruku filma da treba "biti svoj" bez obzira na pol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: