Vesti -

Konačno otkriveno koliko princ Vilijam zarađuje: Astronomska cifra će vas iznenaditi

Nedavno objavljeni godišnji finansijski izveštaj britanske kraljevske porodice otkriva kako Vilijam, princ od Velsa, prima godišnju platu od gotovo šest miliona funti.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njegovi prihodi (plata princa od Velsa) uređeni su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edvarda III., kojom je kralj svom najstarijem sinu i nasledniku ostavio prihode iz vojvodstva Kornvol. Ukratko, pre 700 godina s titulom princa od Velsa dogovorena je pozamašna finansijska povlastica, a tako je i danas.

Da ne ispadne kako se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan deo Ujedinjenog Kraljevstva, Vels, a da on bez obzira na to prima platu iz drugog vojvodstva, uređeno je da s titulom naslednika prestola pod ruku ide i titula vojvode od Kornvola. Plata se odvaja od godišnjeg neto prihoda s imanja, investicija te iz iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune iz celog vojvodstva. Isto pravilo važilo je i za kralja Čarlsa dok je bio princ.

Godišnji izveštaj objavljen krajem juna pokazao je da su kraljevski troškovi i troškovi njegovog domaćinstva porasli za 5%, zbog inflacije i cene koju britansko kraljevstvo na ovaj ili onaj način plaća zbog Bregzita.

Veliki deo troškova kraljevske porodice pokriva se iz džepa poreznih obveznika, a taj namet zove se Državna potpora, prenosi UsMagazine. Prošle godine isplaćeno im je 86.3 miliona funti, što znači da kraljevska porodica svakog poreznog obveznika košta 1.29 funta godišnje.

No, na unosne prihode od vojvodstva Kornval ima pravo samo princ od Velsa. Princ Vilijam tako finansira životne troškove svoje porodice, supruge Kejt, princeze od Velsa i njihovo troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu