Vesti -

Život Tine Tarner nije bio nimalo lak: Trpela nasilje u braku pa pokušala da se ubije

Slavna pevačica Tina Tarner preminula je danas u svom domu u Cirihu u 83. godini.

Izvor: Ona.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za ženu punu energije, velikog osmeha, dostignuća i velikih hitova - Tinu Tarner zna čitav svet, ali ne i za trnovit put koji joj je život servirao.

Detinjstvo

Ana Me Bulok, poznatija po imenu Tina Tarner, rođena je 26. novembra 1939. godine u Braunsvilu u državi Tenesi. Rasla je uz stariju sestru Alin i polusestru Evelin u jednoj skromnoj porodici.

Tinin otac, Flojd Bulok, radio je kao nadzornik na lokalnoj farmi, dok je majka, Zelma Prisila, bila domaćica koja je brinula o svoje tri ćerke. Porodica je na razne načine pokušavala da zaradi dovoljno novca, čak je u jednom momentu majka sa svojim ćerkicama odlazila redovno na branje pamuka, kako bi imali dodatan novac u kući.

Sumorno vreme rata razdvojilo je Tinu od njenih sestara, kada su sa roditeljima zbog obaveznog pružanja pomoći u ratu preselili iz svog mesta. Kada je došao kraj ratu, sestre su se ponovo sastale sa roditeljima i zajedno odlaze u drugi grad, u potrazi za boljm životom. Njena majka iznenada i bez ikakvog traga napušta kuću i svoju decu, kada je Tina imala 11 godina, zbog maltretiranja i nasilja koje je trpela od muža. Ovo je ostavilo veliki trag u njenom srcu, koji se kasnije odrazio i na njen izbor partnera. Dve godine od toga, njihov otac se ponovo oženio i odselio, a svoje ćerke prepustio je njihovoj baki.

Tada je započela da zapisuje svoja osećanja i životne situacije kroz koje je hrabro prolazila kao devojčica, a koje su napisane i u njenoj autobiografiji "Ja, Tina: Moja ljubavna priča". Uvek se u pisanju osvrtala na osećaj da nije voljena i da je odbačna. Tina je u jednom intervjuu govorila o situaciji njenih roditelja i kako je znala da je njena majka planirala bekstvo pre nego što se ona rodila, ali je ostala kada je saznala da je ponovo trudna.

Kao tinejdžerka zaposlila se kao kućna pomoćnica jedne imućnije porodice, dok je uporedno završavala školu. Jednog dana, kada je bila na poslu, saznala je da je njena starija polusestra poginula u saobraćajnoj nesreći sa još dva njena rođaka. Ubrzo, kada je imala 16 godina, umire njena baka koja je vodila računa o njoj i Tina odlazi kod majke, gde je završila školu.

Početak karijere i upoznavanje sa Ajkom Tarnerom

Kao i ostale devojke u njenim godinama, počela je da izlazi na svirke sa svojom sestrom, kada je prvi put videla Ajka Tarnera kako svira. Do tada, Tina je svoje vokalne sposobnosti pokazivala u crkvenom horu. Međutim, na svirci popularnog Ajka je iskoristila priliku i pitala ga da nastupa sa njim kao pevačica. Nikada je nije pozvao od tad, sve do momenta kada je upela da dođe do mikofona i podeli svoj predivan glas u jednoj numeri.

Istog momenta je osvojila Ajka. Predložio joj je da ostatak večeri dele scenu, kako je i bilo. Od te večeri stupila je u redovan kontakt sa Ajkom i njegovim bendom, koji joj je pripomogao da nauči kontrolu vokala. Samo godinu dana kasnije Tina je snimila svoju prvu nameru uz Ajka.

Od tada su se otvorila mnoga vrata mladoj Tini, koja polako ulazi u svet poznatih. Ajk joj je dodelio umetničko ime Tina Tarner, a njegovo prezime, koje joj je dodelio, označavalo njegov učinak u njenoj karijeri, s tim da ako ga ikada napusti, "uvek će naći drgu Tinu Tarner". Od tada nastupaju kao poznati dvojac.

Brak pun strahova

Tina se zabavlja sa dva člana benda, ali je sa saksofonistom Rejmondom Hilom ostala u drugom stanju i uselila se kod njega, koji je sticajem okolnosti delio svoj dom sa Ajkom. Hil i ona raskidaju nakon njegove povrede zgloba, još pre nego što je njihov sin Kreg rođen, što dovodi Tinu do samohrane majke 1958. godine. Njen sin kasnije u svojoj 18. godini izvršava samoubistvo.

Ubrzo započinje aferu sa Ajkom, koji je tada imao devojku. Međutim kada je 1960. godine saopštila Ajku da ne želi vezu sa njim, udario ju je u glavu drvenim držačem za cipele. Tada je prvi put usađen strah u srcu mlade Tine. On je tvrdio da nije želela da ga ostavi nakon tog incidenta, jer ga je previše volela. Tina ostaje u drugom stanju sa Ajkom, sa kojim odlazi u Los Anđeles nakon rođenja njihovog sina Ronija. Konačno, 1962. godine je otpočeo njihov bračni život, za kojim je svet ludeo, ali ne i Tina.
Godine 1968. Tina pokušava samoubisvo, zbog braka u kome je patila od fizičkog do psihičkog nasilja, te je progutala oko 50 tableta za spavanje.

"Ubedila sam sebe da je samoubistvo moj jedini izlaz, ali nisam, srećom, imala dobar proračun kada će početi da deluju, pa sam počela da se šminkam pred nastup, kada su počele da deluju. Prevezena sam u kolima hitne pomoći u bolnicu, gde su mi spasili život. Moj pokušaj samoubistva nije bio klasičan poziv u pomoć, ja sam izabrala smrt. Ali, nikada nisam od tada ponovo pokušala, zato što sam se izvukla iz mraka smatrajući da mi sudbina nije smrt" izjavila je jednom pilikom jaka Tina.

Jednom prilikom su se posvađali na putu ka nastupu, a zbog njegove nepredviđenosti, Tina je pobegla sa samo 36 centi u svom džepu. Godine 1976. podnosi zahtev za razvod i odlazi u bolji život sa decom.

Srećan brak sa drugim mužem, vrhunac i završetak karijere

Tina je svojim hitovima i prepoznatljivim šljaštećim kostimima dostigla ogromnu popularnost. Čak je u jednom momentu njeno ime zapisano u "Ginisovu" knjigu rekorda, kao izvođač sa najvećim hitom. Prozvana je "kraljicom roka".

Zauzela je sjajnu zvezdu koja je svetske hitove ređala i nakon 50 godina karijere, nastupajući sa Majkom Džegerom, Erosom Ramacotijem i mnogim drugim zvezdama. Pored hita "Simply the best" snimila je pesmu "What's love got to do with it", za film o njenom životu koji je nominvan i za Oskara.

Jednom prilikom na aerodromu upoznaje svog sadašnjeg supruga, Ervina Baha, koji je bio 16 godina mlađi i sa njime počinje srećnu vezu i 27 godina kasnije - brak.

Kada se borila sa oštećenjem bubrega, Ervin je pokazao svoju ljubavi i donirao joj bubreg. Ervin je mnogo puta bio fasciniran hrabrošću svoje supruge, kada je rekao da je ona pravi primer borca.

"Čak i kada je doživela šlog i nije mogla da hoda, ona to nije prihvatala, već je ponovo naučila da hoda. Srećom svoj spas je takođe pronašla kada se okrenula budizmu" izjavio je jednom prilikom Ervin.

Tina je ohrabrila mnoge žene, pesmom osnažila mnoga srca, obeležila mladost i važne trenutke života ljudi širom sveta. Za kraj karijere je planirala dokumentarac o svom životu, koji bi nosio jasnu poruku da život pruža onoliko koliko čovek može da podnese

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu