Udario Hrvat na Hrvata: Slučaj Zambija okrenuo sunarodnike jedne protiv drugih

Deo hrvatskih građana slučaj oko zambijske osmorke, koju čine hrvatski državljani navodno osumnjičenih za pokušaj trgovanja decom, smatra važnim svetskim pitanjem.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2023.

08:48

Udario Hrvat na Hrvata: Slučaj Zambija okrenuo sunarodnike jedne protiv drugih
Foto: 13_Phunkod/Shutterstock

Zbog toga dolazi do polarizacije u javnom prostoru, neki od Hrvata čak ostavljaju komentare na portalima iz Zambije s ciljem da uglavnom diskredituju ova četiri para, ograde se od njih ili daju do znanja da zaslužuju najgoru moguću kaznu.

Hrvatski Index je odlučio da proveri Facebook i Twitter komentare na tekstove objavljene u najvećim zambijskim medijima, a to su Times of Zambia, Kalemba, Zambia Daily Mail, Lusaka times i Mwebantu.

Uglavnom, može se tu pronaći svega, od komentara na engleskom do onih napisanih na hrvatskom jeziku. Inače, na zambijskim portalima aktivan je i bivši saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, koji takođe traži pravdu oko ovog slučaja.

"Podrška za zambijsko pravosuđe, nadam se da će dobiti najveću moguću kaznu", jedan je od komentara. "Nas ima samo 3.8 miliona i takođe smo ljuti zbog ove situacije. Mi smo na vašoj strani", piše u drugom komentaru.

"Ova ekipa je kriva koliko je duga i široka", piše. "Ukoliko su krivi želim da im se sudi po najgorem zlu", stoji. "Oni su pustili na slobodu trgovce decom", takođe stoji kao komentar.

Imigracione služba reagovala po anonimnoj prijavi drugog hrvatskog državljanina

Podsetimo, osmoro Hrvata trebalo je da napuste Zambiju, ali su pri odlasku ponovo zaustavljeni u tamošnjem aerodromu, potvrdili su diplomatski izvori hrvatskim medijima.

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je pre nekoliko dana optužnicu protiv osmoro Hrvata za trgovinu decom i oni u roku od 48 sati moraju da napuste zemlju.

Kako se dalje saznaje, Hrvati su privedeni jer je imigracijska služba reagovala na anonimnu prijavu koju je primila. Navodno je reč o anonimnoj prijavi koju je poslao neki hrvatski državljanin. Iako anonimna prijava ne bi trebalo da bude povod za deportaciju, parovi su ipak privedeni te su im oduzeti dokumenti.

Direktor Uprave za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Vinko Ljubičić juče za Index nije mogao više reći o toj informaciji.

"To ne mogu potvrditi jer njima nije rečeno zašto su vraćeni. Moramo doći do te informacije, pa čak i da se radi o anonimnoj prijavi, o čemu je reč. Odjedanput je zambijsko državno tužilaštvo zatražilo da se postupak protiv njih nastavi. Ovo je vrlo nezgodna situacija i za njih i za nas, samo su dodatno uneseni neizvesnost i nervoza", kaže Ljubičić.

Državna službenica iz Ministarstva spoljnih poslova Andrea Metelko Zgombić rekla je da "nemamo u potpunosti zvanične potvrde, ali čini se da ih i dalje terete za isto krivično delo kao u decembru".

"Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, na osnovu toga, ponovo uhapšeni. Reč je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji", rekao je ranije danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: